Flytt deg, Gro

Den stolte norske likestillingshistorien står i veien for den fortsatte kampen for likhet mellom kjønnene.

[5. mai 2006] Tirsdag feirer vi 20-årsjubileum for et av høydepunktene i norsk likestillingspolitisk historie. Den dagen kom Gro Harlem Brundtland for første gang ut på Slottsplassen med den såkalte Kvinneregjeringen. 8 av 18 statsråder var kvinner. Det var ikke bare norsk, men internasjonal rekord, og regjeringen står fremdeles som et symbol på at sterk vilje gir politiske redskaper til å ikke bare snakke, men handle for likestilling. Arbeiderpartiet hadde vedtatt 40 prosent kjønnskvotering i egne rekker, og for landets første kvinnelige statsminister var det en selvfølge at vedtaket også skulle gjelde på landets høyeste politiske nivå. Regjeringen ble et eksempel til etterfølgelse verden over. Land som Rwanda og Sør-Afrika har for lengst tatt igjen Norge på praktisk kvotering og gått lenger enn oss når det gjelder å lovfeste slike virkemidler for å sikre begge kjønn tilgang til politisk makt.

Her hjemme har det skjedd lite siden Gro. Vi har ikke flere kvinner på Stortinget enn vi hadde i 1989, det er fremdeles kontroversielt å snakke om kvotering i næringslivet. Når vi først diskuterer kvotering, diskuterer vi stadig oftere om denne burde gjøres på grunnlag av andre kriterier enn kjønn. Arbeiderpartiet har vedtatt 50 prosent kjønnskvotering i egne rekker. Men for landets nye likestillingsminister, Karita Bekkemellem, er det ingen selvfølge at vedtaket skulle gjelde også på landets høyeste politiske nivå. Så da gjør det ikke det.

Bildene av 1980-tallets samtidige kvinnelige statsministre i Norge og Storbritannia, med sine respektive regjeringer – Gro med sine kvinner, mot Margaret Thatcher med sine dresskledde menn – ble selve Bildet på Norge som likestillingspolitisk foregangsland. Det kan fremdeles varme en feminists hjerte. Men man skal være forsiktig med å se seg for mye tilbake, det er så lett å snuble på veien mot framtida. Det er på tide å flytte på pidestallen. Den står i veien, på veien mot full likestilling. n

Stolte Stoltenberg

Statsministeren får ikke møte verdens mektigste mann. UD sier det kommer av tidsproblemer som er uproblematiske. Forskere spekulerer på om det skyldes regjeringens USA-kritiske linje. Anonyme kilder i Det hvite hus siteres på at dette på ingen måte er å lese som noen protest mot den norske statsministeren. Vi synes de burde slutte med bortforklaringene. Hvis det nå er slik at George W. Bush med dette straffer Norge fordi vi har trukket soldater ut av amerikanskledede styrker, er det da ingen grunn til å skamme seg. Venner som ikke tåler uenighet er ikke gode venner. Stoltenberg burde heller være stolt over at budskapet har nådd fram til Washington.

Kommentarer