Flysaken tar av i Europa

Lederen av utenrikskomiteen vil ikke ta i CIA-flysaken, mens flere og flere europeiske land nå setter i gang omfattende undersøkelser av CIAs aktiviteter i Europa.

Ny Tid

Lederen av utenrikskomiteen på Stortinget, Olav Akselsen fra Arbeiderpartiet, vil ikke ta i saken om CIA-fly på Gardermoen. Han ønsker ikke å uttale seg om saken, men viser i stedet til Utenriksdepartementet. Første nestleder i transport- og kommunikasjonskomiteen, Venstres Borghild Tenden, vil heller ikke uttale seg. Som Akselsen mener hun at dette er en sak som regjeringen må håndtere. SVs medlem av forsvarskomiteen, Bjørn Jacobsen, sier til Ny Tid at det er nødvendig å komme til bunns i denne saken, og få avklart hva disse flyene holder på med.

– Vi trenger åpenhet og informasjon, derfor er det ikke holdbart hvis det viser seg at CIA ikke overholder norske lover og regler. Norge krever at USA behandler terrorfangene etter Genevekonvensjonen, men USA nekter å gjøre det. Derfor må vi sikre oss at amerikanerne ikke bruker norsk luftrom til å transportere disse fangene, sier Bjørn Jacobsen.

Amnesty dokumenterer

Etter at Ny Tid sammen med blant annet danske, svenske og amerikanske aviser har begynt å se på påstandene om CIA-fly, har flere og flere politikere våknet. I disse dager strømmer det på med ny dokumentasjon på omfattende amerikansk aktivitet rundt om i hele verden.

Amnesty International har gjennom sitt omfattende arbeid dokumentert at en rekke personer har blitt transportert rundt om i verden. I forrige uke offentliggjorde de en rapport som for første gang gir omfattende vitnesbyrd fra fanger som har sluppet ut av USAs hemmelige fengsler. Blant de Amnesty har snakket med er De tre jemenittiske mennene, Muhammad al-Assad, Salah ‘Ali og Muhammad Bashmilah. De ble arrestert og “forsvant” i 2003. Siden da har de blitt holdt i fullstendig isolasjon, også fra hverandre, i ulike hemmelige fengsler, angivelig drevet av CIA, melder Amnesty. Deres beskrivelse av fengslene stemmer overens med de hemmelige CIA-fengslene som ble omtalt i Washington Post tidligere i november.

De tre jemenittiske fangene ble returnert til Sana’a i Jemen i mai i år. Jemenittiske myndigheter har overfor Amnesty fortalt at de ble instruert av amerikanske myndigheter til å holde dem fengslet, men har aldri blitt presentert for en siktelse mot de tre.

Uro i Europa

Etter at Ny Tid satte fokus på flyet “N50BH” og påpekte at dette har landet i Sverige, har svenske aviser for alvor startet jakten på disse flyene. Tirsdag uttalte representanter for samtlige partier i riksdagen at det vil være på sin plass å få sett nærmere på aktiviteten til disse flyene. Sent tirsdag valgte den svenske regjeringen å be luftfartsmyndighetene om å undersøke påstandene og finne ut av hva slags fly det er snakk om og hva de gjør i Sverige.

“N50BH” kom til Norge den 20. juli fra Gander-flyplassen i Canada. Flyet ankom Gardermoen kl. 07.40. Knappe tolv timer senere, kl. 19.22 tok flyet av igjen med kurs mot Le Bourget-flyplassen i Frankrike, opplyser Avinor.

Pressetalsmann ved Avinor, Ove Narvesen, opplyser at det var to passasjerer om bord i tillegg til mannskapet. De kjenner ikke noe til flyets oppgave i Norge den 20. juli.

Det norske utenriksdepartementet fikk onsdag beskjed fra den amerikanske ambassadøren i Norge at “N50BH” ved denne anledningen ikke var innleid av CIA eller andre statlige amerikanske institusjoner.

Flere undersøkelser

I blant annet Spania, Portugal, Italia, Sverige, Danmark og Tyskland pågår det nå analyser av CIAs virksomhet i Europa siden 11. september 2001.

Fredag 11. november valgte påtalemyndigheten i Milano å etterlyse 22 personer som alle mistenkes for å være CIA-agenter. Det melder nyhetsbyrået Associated Press (AP). Disse agentene skal ha deltatt i blant annet bortføringen av Abu Omar, også kjent som Osama Mustafa Hassan Nasr, på åpen gate i Milano den 17. februar 2003. Han ble sendt med fly til Tyskland og deretter til Egypt der han, ifølge det svenske nyhetsbyrået AP, fremdeles sitter fengslet. Flyet som Abu Omar ble transportert i, et Gulfstream 4, hadde kjennetegnet “N227SV”, og det flyet var over Norge den 17. desember 2004. Flyet har vært ofte på Guantanamo Bay. Det er ikke lenger mulig å spore selve flyet på amerikanske sider som følger flytrafikken, men det er mulig å finne blant annet at et Gulfstream 4-fly ved en rekke anledninger har landet på Guantanamo Bay, men kjennetegnet er blokkert.

Abu Omar-saken og tilknytningen til Rammstein-flyplassen i Tyskland har fått tyske politikere til å vurdere en omfattende undersøkelse av disse amerikanske flyene som opptrer som sivile, men som det er sterke mistanker om opererer i CIA-tjeneste.

I Spania bestemte regjeringen på tirsdag at påstandene i en fersk rapport skal utredes. I rapporten kommer det frem at fly som skal ha vært i CIAs tjeneste minst ti ganger har mellomlandet på den spanske turistøya Mallorca, melder spanske aviser.

I Danmark følger blant annet Enhedslisten nøye med i det som skjer rundt disse flyene. Etter at partiet begynte å se nærmere på saken har det dukket opp en rekke fly som har overfløyet dansk luftrom, og enkelte har også landet i Danmark. Disse overflygningene har fortsatt også etter at den danske regjeringen i august skal ha gitt amerikanerne beskjed om å slutte med denne formen for overflygninger.

Kommentarer
DEL