Zataari Camp. Peter Biro (foto).

Flyktningleiren som ble en by

Den jordanske flyktningleiren Zaatari huser 87 000 syrere. Ingen av dem vil hjem. Syria mangler selv den mest elementære infrastruktur, og de fleste syrere er livredde for hevnaksjoner.

Francesca Borri
Borri er krigskorrespondent og skriver jevnlig for Ny Tid.
Email: francescaborri@gmail.com
Publisert: 01.02.2019

 

Krigen i Syria er nær sagt over. Fredsforhandlingene kjørte seg riktignok fast, det er så, men grunnleggende sett er krigen over fordi Assad vant. Sist juli gjenerobret hæren hans også Daraa, byen der revolusjonen brøt ut. Og i oktober ble grensen åpnet mot Jordan, noen mil unna, slik at flyktningene der kunne vende tilbake. I Jordan teller syrerne omkring 1,2 millioner. Så langt har bare 161 av dem lagt ut på hjemreise.

Verdens sjuende største flyktningleir

Matteo Paoltroni

Hver helg venter hundrevis av biler i kø ved al-Nasib, den viktigste grenseovergangen. Men alle i bilene er jordanere; de stikker bare over grensen for å handle for en billig penge. De er en optisk illusjon, slik statistiske undersøkelser også bedrar. I løpet av 2017 dro 721 000 syrere hjem – 655 000 internt fordrevne personer fra andre deler av landet og 66 000 flyktninger fra utlandet. Men for hver syrer som kom hjem, var det tre andre som flyktet. Med sine 87 000 beboere er     verdens sjuende største flyktningleir. Den ble opprettet i 2012. Seks år senere ser den mer ut som en by enn som en flyktningleir – med et rutenett av identiske grå containere og grusveier imellom minner den om den syriske landsbygda. Ved inngangen er det et kontrollpunkt, men også stativer for syklene som ble gitt i gave fra Nederland. Og journalister fra all verdens land går omkring for å rapportere om frivillige organisasjoners utallige prosjekter som her viser seg på sitt aller beste: Zaatari er til og med drevet på solenergi.

Zataari Camp

Stedet har ingenting til felles med de endeløse radene av telt og presenninger fra den første tiden, da leiren hadde en befolkning på 150 000, og utmattede barns stirret på deg mens de tygget papp for å stagge sulten. I dag har den 5 legekontorer og 24 skoler og til og med sin egen avis. Leirens 3000 butikker har en månedlig omsetning tilsvarende 13 millioner dollar. Langs hovedgaten ligger bakerier, slakterbutikker, grønnsakhandlere, barberere, snekkerverksteder og elektriske forretninger. Syrerne har gitt den kallenavnet Shams-Élysées – på arabisk betyr Shams Syria. Gaten er et fint sted å henge og prate med folk over en kopp te, spesielt før vinteren setter inn. Om et par uker, i februar, vil barna her gå omkring i de samme sandalene, men vasse i dyp snø. Det er også lett, så utrolig lett, å la seg bedra av de fargerike bryllupsdraktene som stilles ut i butikkvinduene, og glemme at 44 prosent av brudene som bærer dem, vil være barnebruder. Solgt til rike menn i Golf-statene.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.