Zataari Camp. Peter Biro (foto).

Flyktningleiren som ble en by


Den jordanske flyktningleiren Zaatari huser 87 000 syrere. Ingen av dem vil hjem. Syria mangler selv den mest elementære infrastruktur, og de fleste syrere er livredde for hevnaksjoner.

Borri er krigskorrespondent og skriver jevnlig for Ny Tid.
Email: francescaborri@gmail.com
Publisert: 2019-02-01

 

Krigen i Syria er nær sagt over. Fredsforhandlingene kjørte seg riktignok fast, det er så, men grunnleggende sett er krigen over fordi Assad vant. Sist juli gjenerobret hæren hans også Daraa, byen der revolusjonen brøt ut. Og i oktober ble grensen åpnet mot Jordan, noen mil unna, slik at flyktningene der kunne vende tilbake. I Jordan teller syrerne omkring 1,2 millioner. Så langt har bare 161 av dem lagt ut på hjemreise.

Verdens sjuende største flyktningleir

Matteo Paoltroni

Hver helg venter hundrevis av biler i kø ved al-Nasib, den viktigste grenseovergangen. Men alle i bilene er jordanere; de stikker bare over grensen for å handle for en billig penge. De er en optisk illusjon, slik statistiske undersøkelser også bedrar. I løpet av 2017 dro 721 000 syrere hjem – 655 000 internt fordrevne personer fra andre deler av landet og 66 000 flyktninger fra utlandet. Men for hver syrer som kom hjem, var det tre andre som flyktet. Med sine 87 000 beboere er     verdens sjuende største flyktningleir. Den ble opprettet i 2012. Seks år senere ser den mer ut som en by enn som en flyktningleir – med et rutenett av identiske grå containere og grusveier imellom minner den om den syriske landsbygda. Ved inngangen er det et kontrollpunkt, men også stativer for syklene som ble gitt i gave fra Nederland. Og journalister fra all verdens land går omkring for å rapportere om frivillige organisasjoners utallige prosjekter som her viser seg på sitt aller beste: Zaatari er til og med drevet på solenergi.

Zataari Camp

Stedet har ingenting til felles med de endeløse radene av telt og presenninger fra den første tiden, da leiren hadde en befolkning på 150 000, og utmattede barns stirret på deg mens de tygget papp for å stagge sulten. I dag har den 5 legekontorer og 24 skoler og til og med sin egen avis. Leirens 3000 butikker har en månedlig omsetning tilsvarende 13 millioner dollar. Langs hovedgaten ligger bakerier, slakterbutikker, grønnsakhandlere, barberere, snekkerverksteder …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)