Flink pike


De virkelige grunnene til at fire av fem norske professorer er menn.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2006-03-09
[akademia] Kjønnsfordelingen i vitenskapelige stillinger ved universitetene er fremdeles skjev, oppsiktsvekkende skjev, tatt i betraktning at jenter lenge har vært i flertall blant studentene. I 2006 er fire av fem norske professorer menn. Denne skjevheten skyldes ikke at menn er så mye flinkere enn kvinner, om noen skulle tro det.

Og det finnes jo dem som tror det, også, dessverre, i den mannsdominerte professorstanden. Men det finnes også en annen forklaring som jeg tror har vel så stor oppslutning. Og den går ut på at kvinner nok er like flinke eller vel så flinke som menn. Problemet er at de bare er flinke, eller til og med for flinke. Og det kan kanskje være vanskelig for utenforstående å forstå, men slike flinke piker bør det ikke bli for mange av i akademias topposisjoner.

Vi er her på sporet av de stereotype ideene om kvinnelighet og mannlighet som fortsatt gjennomsyrer den akademiske kulturen. Trass i offisiell likestillingsretorikk, trass i likestillingslov og likestillingsplaner, lever slike idéer videre, på ingen måte helt uforstyrret eller uforandret, men i beste velgående.

Jeg holder på med en liten studie av denne kulturen, litt tilfeldig og på si, det må sies, men likevel. Jeg anskaffet meg for en tid tilbake en skrivebok. Her skriver jeg ned små episoder. La meg gi noen smakebiter fra studien – og først returnere til den litt for flinke piken.

Episode 1: «Det var jo et flinkt innlegg.» Jeg skulle holde innlegg på et seminar ved et norsk universitet. Jeg var eneste kvinne på programmet. I pausen etter innlegget kom en av de andre innlederne, en middelaldrende mann, bort til meg og sa: «Gratulerer, Cathrine. Det var jo et flinkt innlegg». Det var ikke ment som en kompliment. Han kunne like godt sagt: «Du har sikkert jobbet og slitt, Cathrine, men du kommer aldri til å heve deg utover det ordinære.» Og dette er hva en del mener gjelder generelt for kvinner som gjør akademisk karriere. De er flittige, nøyaktige, ordentlige, pliktoppfyllende, grundige, hardt arbeidende – flinke. Men de blir aldri riktig interessante, og langt mindre originale, banebrytende, fremragende. Slike egenskaper er fremdeles intimt knyttet til maskulinitet i vår kultur.

Nå kan det utmerket godt tenkes at innlegget jeg holdt på seminaret den dagen ikke var videre nyskapende. Sannsynligvis var jeg ikke blendende – de fleste av oss er bare unntaksvis det. Men jeg la heller ikke merke til andre …

Abonnement halvår kr 450


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)