Ingen flere røde granatepler

Vann har politiske og sikkerhetsmessige aspekter i Midtøsten, og fremtidige kriger i denne regionen vil handle om nettopp vannressurser.

Avatar
Email: njmkhani@gmail.com
Publisert: 01.03.2018

Min familie kommer opprinnelig fra Qom, som ligger 125 kilometer sørvest for Teheran. Tidlig på 1990-tallet, da jeg var åtte år gammel og min fars familie kom og besøkte oss i Teheran, hadde de alltid med seg store esker breddfulle av lekre røde og søte granatepler av egen avling. På den tiden opplevde ikke Iran vannmangel, slik landet gjør i dag. Nedbørsmengdene var større. Vintrene i 1990-årene var makeløse: isnende kulde, snø til midjen, stengte skoler på grunn av store snømengder, duftene av kokt turnips, nepe og mors kokte ash (iransk vintersuppe), og bollene med frøfrie granatepler. Nå er disse granateplene langt sjeldnere, på grunn av vannmangelen i Iran.

Midtøsten er kategorisert med halvtørt og tørt klima, og knapphet på vann har vært ett av områdets dominerende problemer siden 1950-tallet. Bahrain, Jordan og Kuwait er tre land som var kjent for å oppleve vannkrise fra 1955. Senere, på 1990-tallet, ble listen utvidet med Algerie, Qatar, Saudi-Arabia, Tunisia, Jemen, De forente arabiske emirater og okkuperte Palestina. Ifølge statistikk fra FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk), omfatter Midtøsten 14 prosent av jordens landareal, men har bare 12 prosent av verdens vannressurser. Fremtidige kriger i denne regionen vil handle om nettopp vannressurser. Vann har politiske og sikkerhetsmessige aspekter i Midtøsten, og er en av de viktigste kildene til vold.

 «Tørke og vannkrise er en større risiko for Iran enn invasjon fra Israel.»

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer