Fire sivile ble drept av artelleri da de sto i bilkø for å komme seg ut av Donetsk


Mens krigen i Øst-Ukraina går inn i sitt tredje år, er våpnene tyngre og tapene flere enn på mange måneder. 

Det er fredag morgen, og murkirken i den østukrainske landsbyen Elenovka er fylt til randen. Den ortodokse presten kaster røkelse over alteret mens han mumler dagens bønn gjennom sitt tykke, hvite skjegg.

KYL_1943_3300«Vi ber for alle ofre i krigen, for dem som ble drept i tragedien natt til onsdag, og for alle som skal gjennom veisperringene,» sier han.

Et kor av kvinner synger. Kraftige soldater, hvis eim av svette siver gjennom rommet, bøyer hodet over hvert sitt stearinlys. Tenåringsjenter gråter under tynne skaut.

Landsbyen minnes de fire sivile som ble drept på grenseovergangen natt til onsdag i forrige uke. De er de siste ofrene i en krig som har blitt kraftig trappet opp de siste ukene og dagene. I helgen rapporterte FN om 9333 bekreftede dødsfall siden krigen i Øst-Ukraina begynte i april 2014. Halvparten av disse er drept etter at våpenhvilen ble undertegnet.

KYL_2708_4120Den skjebnesvangre natten. På traumeavdelingen i Donetsk får vi historien til en av de overlevende i bilkøen.

Abonnement kr 195/kvartal

Natt til onsdag i forrige uke sov Raia Dubova tungt i sin Volkswagen Vito sammen med sønnen Idima og tre andre slektninger. De skulle egentlig krysse grensen kvelden før, etter å ha besøkt graven til faren i Donetsk. Men da de kom frem til opprørernes provisoriske grense, så de at køen var blitt langt større enn den var tidligere. Nå måtte man vente i to døgn på overgangen. Dette er et farlig sted å være. Grøftene er minebelagte, så en tissetur i skogen kan bety døden. Om nettene lyses himmelen opp av rakettene som blir skutt mellom frontlinjene. Men hittil hadde ikke artilleriet truffet den kilometerlange køen med sivile. Dét skulle snart endre seg.

Tre biler – fire døde. Klokken var litt før tre om natten da mamma Raia Dubova bråvåknet. Artilleriet kom rett mot dem. De tre bilene foran henne reagerte lynraskt, og forsøkte å snu. Det ble deres skjebne. Bil nummer én eksploderte med det samme. En far og en sønn omkom momentant. Eksplosjonen rev også av taket på bil nummer to, sjokkbølgene slo inn siden på bilen og splintene drepte den eldre mannen som satt i førersetet. I bil nummer tre satt 54 år gamle Elena …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)