Finn konkursrytteren


På den årlige SKUP-konferansen kan vi dele raust av metodene våre selv om vi konkurrerer om sakene

Det er en utbredt delekultur blant gravejournalister. Vi spør hverandre om hjelp, og vi deler tips og triks med hverandre, som regel helt gratis. Denne delekulturen kommer tydeligst til uttrykk gjennom den årlige SKUP-konferansen, arrangert på dugnad av Stiftelsen for en kritisk undersøkende presse. Vi mener vi kan dele raust av metodene våre selv om vi konkurrerer om sakene.
Etter en av disse konferansene tok et team fra Sveriges Television (SVT) kontakt og ba om hjelp. De ville ha telefonnummeret til en nordmann som ikke sto i telefonkatalogen. Det var en kar fra Lillesand som hadde vært gjennom en av sine tallrike konkurser, denne gang med et lavprisflyselskap som en mengde småsparere i Sverige og på Island hadde investert store penger i.
Filmteamet hadde laget et spennende program hvor de viste hvordan konkursrytterens verdifulle eiendommer i Sverige ble solgt på tvangsauksjon av Kronofogden. Noen påsto at disse ble kjøpt tilbake av stråmenn for nordmannen. Det var gjort intervjuer med en rekke aktører, og filmen var så godt som ferdig. Men den kunne ikke kringkastes før mannen hadde fått mulighet til samtidig imøtegåelse av påstandene mot seg. De måtte rett og slett få tak i ham. Man kan ikke publisere konkrete og alvorlige påstander uten å gi en person anledning til å forsvare seg.

Det er ofte ikke vond vilje overfor pressen som gjør at det er vanskelig å få tak i personer som er involvert i konkurser. I en slik situasjon kan det ofte være kreditorer som maser. Men vår utfordring er: Hvordan finner man en person som ikke vil stå i …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte