Finn igjen slettet informasjon


Det finnes flere måter å finne tilbake til slettet informasjon på.

Tjenester som SlettMeg.no og andre jobber iherdig for å fjerne informasjon som enkeltpersoner opplever det er ubehagelig å ha liggende publisert på nettsider de ikke har kontroll over. Det finnes mye misbruk av private bilder og tekster, og det er lett å forstå hvorfor en del informasjon bør fjernes. Men det er andre krefter som jobber for å ta vare på absolutt alt som finnes på internett.
Vi kan dele dem inn i tre: myndigheter, kommersielle informasjonssamlere og ikke-kommersielle informasjonssamlere. En del myndigheter driver regulær overvåking på internett, slik vi kjenner det fra blant annet diskusjonene om EUs datalagringsdirektiv og debatten om Snowden-papirene. Land som USA, Storbritannia, Russland og Kina er svært aktive. Men også Sverige, og til en viss grad Norge og en del andre land. Norge har vist betydelig større interesse for innholdsovervåkningen på svensk side av grensen, der den såkalte FRA-lovgivningen gjør det mulig for svensk etterretning å ta vare på både metadata og innhold i all elektronisk kommunikasjon som krysser svensk jord. Svært mye av den norske trafikken går den veien.

Så har vi kommersielle aktører, som Google, Facebook og andre analyseselskaper, som støvsuger internett og tar vare på informasjonen for å selge den videre. I en annen spalte kan vi dykke litt mer ned i mulighetene til å finne informasjon om deg selv og andre hos Facebook. I dag skal jeg trekke frem en representant for den siste gruppen, nemlig de ikke-kommersielle som driver datainnsamling som gjøres tilgjengelig for folk flest. Effekti …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte