Filmskaperen mot systemet


Mohammad Rasoulofs Mannen mot strømmen er langt tydeligere og mer direkte i sin systemkritikk enn man vanligvis ser i iransk film.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2018-05-02
Mannen mot strømmen
Regisør: Mohammad Rasoulof
(Iran)

Med regissører som Mohsen Makhmalbaf, Abbas Kiarostami, Samira Makhmalbaf, Jafar Panahi og Asghar Farhadi har Iran i flere tiår markert seg som et fremragende filmland, som høster anerkjennelse og priser på verdens ledende festivaler. Dette til tross for at iransk film helt siden sjahens dager har vært underlagt omfattende statlig sensur.

Under det nåværende regimet må manuskriptene godkjennes før innspilling, hvorpå filmskaperne ofte blir pålagt å gjøre omfattende endringer – om de i det hele tatt tillates å lage filmen. En tilsvarende kontroll utføres deretter av de innspilte filmene, før kinoene til sist må gi visningstillatelse. Disse tar ikke bare kommersielle hensyn, også de i stor grad konservative kinoeierne kan motsette seg visning av filmer de anser som problematiske.

Antydningens kunst. Dette har gjort iranske filmskaperne til regelrette mestere i antydningens og symbolikkens kunst, særlig hva subtil systemkritikk …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal