Bestill sommerutgaven her

Filmomtale uten kritisk sans?

...

I forrige utgave av Ny Tid kritiserer Lars Birkelund min artikkel om filmen Cries from Syria for å være ukritisk til påstandene som fremmes i filmen, og stiller spørsmål om hvilke krav som bør stilles til oss som omtaler dokumentarfilmer.

Mitt fagfelt er film (jeg har en mastergrad i filmvitenskap, i tillegg til flere praktiske og teoretiske kurs innen film), og vil mene at dette gjør meg kvalifisert til å vurdere dokumentarfilm. Ikke desto mindre møter jeg stadig utfordringer ved å skulle vurdere dokumentarer som tar for seg områder jeg ikke har spesiell kompetanse på (dette kan for så vidt også gjelde spillefilmer). Jeg har drøftet dette tidligere i en artikkel Ny Tid, i lys av at jeg hadde skrevet om dokumentaren India’s Daughter, og innrømmer gjerne at det kan være vanskelig å gi en fullgod vurdering av hvor korrekt og balansert en films fremstilling av sitt tema er (i den grad det er et poeng at filmen nødvendigvis skal være balansert, da det finnes mange tilnærminger og undersjangre innen dokumentarfilm).

Den konkrete artikkelen Birkelund kritiserer, er et intervju med regissøren av dokumentaren Cries from Syria – altså ikke en filmkritikk. Dette er viktig å presisere, da jeg i et slikt intervju i langt mindre grad tilkjennegir mine egne meninger om filmen enn jeg ville ha gjort i en anmeldelse.

Samtidig har jeg naturligvis forsøkt å gi leseren et inntrykk av hva slags film Cries from Syria er. Jeg nevner i teksten at filmen «tegner et oversiktlig bilde av utviklingen i landet fra opptøyene i den arabiske våren i 2011 og frem til i dag, fortalt av syrere i opposisjon til Assads regime» (min utheving). Regissør Evgenij Afineevskij medgir i intervjuet at han «både av plasshensyn og av pedagogiske årsaker har måttet utelukke visse sider ved konflikten», og jeg skriver også at man «kan mistenke at hans formidlingsform er preget av at Syria-konflikten nok har vært enda mer mangelfullt dekket i USA enn eksempelvis i Norge».

- annonse -

Birkelund har rett i at Cries from Syria er en agiterende film.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

2 kommentarer

  1. Jeg kan bare svare for meg selv, og så får det bli opp til de andre skribentene (og redaktøren) om de også skal kommentere innlegget ditt.

  2. Vel og bra, Huser. Men du burde ha nevnt at kronikken ikke bare gjaldt deg, men også de to andre filmanmelderne.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Demens / It Is Not Over Yet (av Louise Detlefsen)Sykepleier May Bjerre Eiby har utviklet en ny behandlingsmetode av eldre med demens, med klokkertro på «klem og kake».
Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte