Filmomtale uten kritisk sans?

NY TID - oktober 2017
Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

I forrige utgave av Ny Tid kritiserer Lars Birkelund min artikkel om filmen Cries from Syria for å være ukritisk til påstandene som fremmes i filmen, og stiller spørsmål om hvilke krav som bør stilles til oss som omtaler dokumentarfilmer.

Mitt fagfelt er film (jeg har en mastergrad i filmvitenskap, i tillegg til flere praktiske og teoretiske kurs innen film), og vil mene at dette gjør meg kvalifisert til å vurdere dokumentarfilm. Ikke desto mindre møter jeg stadig utfordringer ved å skulle vurdere dokumentarer som tar for seg områder jeg ikke har spesiell kompetanse på (dette kan for så vidt også gjelde spillefilmer). Jeg har drøftet dette tidligere i en artikkel Ny Tid, i lys av at jeg hadde skrevet om dokumentaren India’s Daughter, og innrømmer gjerne at det kan være vanskelig å gi en fullgod vurdering av hvor korrekt og balansert en films fremstilling av sitt tema er (i den grad det er et poeng at filmen nødvendigvis skal være balansert, da det finnes mange tilnærminger og undersjangre innen dokumentarfilm).

Den konkrete artikkelen Birkelund kritiserer, er et intervju med regissøren av dokumentaren Cries from Syria – altså ikke en filmkritikk. Dette er viktig å presisere, da jeg i et slikt intervju i langt mindre grad tilkjennegir mine egne meninger om filmen enn jeg ville ha gjort i en anmeldelse.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

2 kommentarer

  1. Jeg kan bare svare for meg selv, og så får det bli opp til de andre skribentene (og redaktøren) om de også skal kommentere innlegget ditt.

  2. Vel og bra, Huser. Men du burde ha nevnt at kronikken ikke bare gjaldt deg, men også de to andre filmanmelderne.

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.