Film: januar

...

Kaisa Ytterhaug
Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 03.01.2018

Communion
Regi: Anna Zamecka. Polen

Anna Zamecka er et navn vi kan merke oss først som sist. Den polske regissøren vant prisen for årets europeiske dokumentarfilm i Berlin rett før jul. En del lesere vil også allerede ha sett Communion, som under Oslo Pix i juni ble tildelt prisen for beste dokumentar. Det har blitt mange utmerkelser for Zameckas debutfilm, som portretterer en polsk families liv over 35 dager. Vi møter søskenparet Nikodem og Ola, og det er 14-årige Ola som er familiens overhode etter at moren flyttet ut grunnet farens drikking. Faren tar seg heller noen øl enn å ta vare på barna. Zamecka har studert journalistikk, antropologi og fotografi både i Warszawa og i København, og dokumentarfilm ved Andrzej Wajdas filmskole i Warszawa. Communion er den mestvinnende polske dokumentaren på flere år.

Meteors
Regi: Gürcan Keltek. Tyrkia

Som Zamecka er også Keltek en ung regissør, og Meteors er hans langfilmdebut. Filmen er i svart-hvitt og går under sjangeren doku-fiction. Tidligere i år vant Keltek den prestisjetunge Swatch Art Peace Hotel Award under filmfestivalen i Locarno i Sveits – som betyr en invitasjon til et tre til seks måneders artists in residence i Shanghai, Kina. I tillegg vant han Porto-festivalens Grand Prix i desember. Meteors tar opp den kurdisk-tyrkiske konflikten, og handlingen finner sted i en kurdisk by øst i Tyrkia. Steiner og meteorer fra verdensrommet treffer landsbyen, og hvordan denne hendelsen er med på å endre livet til innbyggerne, får vi se gjennom skuespillerinnen Ebru Ojens øyne. «Vår adferd er preget av et bestemt geografisk sted og dets historie. Dette skaper våre minner. Meteors er mitt bilde på hvordan vi husker det hele,» har han sagt om filmen.

The Deminer
Regi: Hogir Hirori, co-regi: Shinwar Kamal. Sverige

Ny Tid i julegave

Juryens spesialpris under allerede nevnte IDFA gikk i år til den svenske filmen The Deminer. Filmen er et portrett av Fakhir, som i 2003 reiste til Mosul i Irak for å delta i krigen mot terror etter Saddam Husseins fall. Fakhir var vitne til de tusener av landsmenn som var blitt mineofre, og tok på seg oppgaven med å fjerne alle gjenværende miner. Dette arbeidet utfører han med livet som innsats. I 14 år har minerydding vært hans kall. Åttebarnsfaren har selv blitt rammet to ganger; den andre gangen ødela han høyrebenet, som måtte amputeres over kneet. «Hvis jeg feiler, dør bare jeg. Men lykkes jeg med å deaktivere en mine, kan jeg redde mange liv,» sier Fakhir, og fortsetter utrettelige med sitt uselviske arbeid.

The Other Side of Everything
Regi: Mila Turajlic. Serbia/Frankrike/Qatar

I november i år vant hun med The Other Side of Everything prisen for beste langfilmdokumentar under filmfestivalen i Amsterdam, der filmen også ble nominert til publikumsprisen. Ny Tid anmeldte filmen i årets desemberutgave (se her).

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.