Bestill sommerutgaven her

Filmisk revisionisme efter den post-kolde krig

After the Post-Cold War. The Future of Chinese History

Det feministiske kulturkritiker-ikon Dai Jinhua leverer spiddende samtidsdiagnoser gennem filmlæsning og historisk analyse i en ny essaysamling.

At se film bliver aldrig det samme igen efter at man har læst Dai Jinhua. Den marxistisk velskolede – men alt andet end dogmatiske – feministiske kulturkritiker kan analysere film og deres modtagelse som ingen anden, og bruge plotkonstruktioner, kameravinkler og karakteropbygning som dåseåbner til både samtidsforståelse, historiebrug og rids af konturer af mulige fremtidsforestillinger.

Gennem læsninger af film som spion-nyklassikeren Lust, Caution og det historiske drama City of Life and Death (Nanjing, Nanjing!) analyserer Dai Jinhua Kinas (selv)genopfindelse i det 21. århundrede i en træfsikker og veloplagt essaysamling. After the Post-Cold War. The Future of Chinese History analyserer etpartistatens omfavnelse og omformning af global kapitalisme siden Berlinmurens fald (og før) i en elegant sammenvævning af tider, ideologier, subjektiviteter, steder og deres betydninger.

Basis og overbygning

I sit åbnende kapitel beskriver Dai Jinhua sit nylige tilfældige fund af et stykke metal i udkanten af et nybygget middelklassekvarter i Wangjing, en satellit til Beijing:

«Jeg troede det måske var lavet af et arkitektfirma og ville have designerens signatur. Det så temmelig stort ud.
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Nina Trige Andersen
Trige Andersen er frilansjournalist og historiker.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Demens / It Is Not Over Yet (av Louise Detlefsen)Sykepleier May Bjerre Eiby har utviklet en ny behandlingsmetode av eldre med demens, med klokkertro på «klem og kake».
Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte