Filmet drap – ble truet


Imad Abu Shamsiya filmet en israelsk soldat henrette en skadeskutt palestiner i Hebron. Siden har familien mottatt flere drapstrusler. «Vi tør ikke lenger gå ut alene. Men jeg angrer ikke på det jeg gjorde,» sier han.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2016-04-14

Videoen som viser en israelsk soldat skyte den ene av to ubevæpnede, skadde palestinere i hodet har gått verden over. De to unge palestinerne på henholdsvis 20 og 21 år i byen Hebron på det okkuperte Vestbredden skal ha gått til angrep på israelske soldater med kniv. I videoen ser man den 21 år gamle Abd al-Fatah al-Sharif ligge hardt skadet på bakken etter å ha blitt skutt i kroppen flere ganger. Etter noen minutter kommer en israelsk soldat bort og skyter 21-åringen i hodet. Obduksjonsrapporten som ble sluppet søndag, viser at det var skuddet i hodet som drepte al-Sharif.
Like bortenfor, i det omstridte området Tel Rumeida, bor skomakeren Imad Abu Shamsiya. Han jobber frivillig for den israelske menneskerettighetsorganisasjonen Bet’Selem. Da han hørte et skudd på gaten rett utenfor hjemmet, løp han ut og begynte å filme. På bakken lå to unge menn, tydelig skadet. «Ansiktene deres og bakken rundt dem var dekket av blod. Da jeg så at en av mennene nærmet seg en av guttene, zoomet jeg inn på ham. Soldaten gikk bort og
sparket ham. Etter noen sekunder samlet ti soldater seg rundt gutten, og ba meg fjerne meg fra gaten og slå av kameraet. Så jeg fortsatte å filme fra et tak bortenfor.»
Ambulansen kom og tok med seg den israelske soldaten. Like etter hørte Shamsiya lyden av et våpen som ble ladd.
«Jeg var redd for hva som kom til å skje med guttene som lå på bakken, så jeg zoomet inn på den ene. Like etter gikk en av soldatene bort til gutten i den sorte jakken og skjøt ham i hodet på kloss hold,» forteller Shamsiya.
Dette er første gang det er fanget på film at en israelsk soldat regelrett henretter en skadet person. Nå vil familien gå til sak mot Israeli Defence Forces (IDF).

Bosettere klatret på huset. Men å publisere filmen har ikke vært problemfritt for Abu Shamsiya. Siden videoen ble sluppet, har han og hans familie blitt utsatt for drapstrusler, truende Facebookmeldinger og oppringinger – trolig fra israelske bosettere i Hebron. Soldatene i området skal også ha intensivert sin oppmerksomhet mot familien. Siden han publiserte filmen har representanter fra ulike internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner tilbrakt natten sammen med familien på grunn av trusselbildet. Abu Shamsiya har anmeldt truslene til israelsk politi og bedt om beskyttelse, men har så langt ikke fått noen. Tel Rumeida ligger innenfor område H2 i Hebron, som er israelsk. Palestinsk politi har dermed ikke …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal