Filmet drap – ble truet

Imad Abu Shamsiya filmet en israelsk soldat henrette en skadeskutt palestiner i Hebron. Siden har familien mottatt flere drapstrusler. «Vi tør ikke lenger gå ut alene. Men jeg angrer ikke på det jeg gjorde,» sier han.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 14.04.2016

Videoen som viser en israelsk soldat skyte den ene av to ubevæpnede, skadde palestinere i hodet har gått verden over. De to unge palestinerne på henholdsvis 20 og 21 år i byen Hebron på det okkuperte Vestbredden skal ha gått til angrep på israelske soldater med kniv. I videoen ser man den 21 år gamle Abd al-Fatah al-Sharif ligge hardt skadet på bakken etter å ha blitt skutt i kroppen flere ganger. Etter noen minutter kommer en israelsk soldat bort og skyter 21-åringen i hodet. Obduksjonsrapporten som ble sluppet søndag, viser at det var skuddet i hodet som drepte al-Sharif.
Like bortenfor, i det omstridte området Tel Rumeida, bor skomakeren Imad Abu Shamsiya. Han jobber frivillig for den israelske menneskerettighetsorganisasjonen Bet’Selem. Da han hørte et skudd på gaten rett utenfor hjemmet, løp han ut og begynte å filme. På bakken lå to unge menn, tydelig skadet. «Ansiktene deres og bakken rundt dem var dekket av blod. Da jeg så at en av mennene nærmet seg en av guttene, zoomet jeg inn på ham. Soldaten gikk bort og
sparket ham. Etter noen sekunder samlet ti soldater seg rundt gutten, og ba meg fjerne meg fra gaten og slå av kameraet. Så jeg fortsatte å filme fra et tak bortenfor.»
Ambulansen kom og tok med seg den israelske soldaten. Like etter hørte Shamsiya lyden av et våpen som ble ladd.
«Jeg var redd for hva som kom til å skje med guttene som lå på bakken, så jeg zoomet inn på den ene. Like etter gikk en av soldatene bort til gutten i den sorte jakken og skjøt ham i hodet på kloss hold,» forteller Shamsiya.
Dette er første gang det er fanget på film at en israelsk soldat regelrett henretter en skadet person. Nå vil familien gå til sak mot Israeli Defence Forces (IDF).

Bosettere klatret på huset. Men å publisere filmen har ikke vært problemfritt for Abu Shamsiya. Siden videoen ble sluppet, har han og hans familie blitt utsatt for drapstrusler, truende Facebookmeldinger og oppringinger – trolig fra israelske bosettere i Hebron. Soldatene i området skal også ha intensivert sin oppmerksomhet mot familien. Siden han publiserte filmen har representanter fra ulike internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner tilbrakt natten sammen med familien på grunn av trusselbildet. Abu Shamsiya har anmeldt truslene til israelsk politi og bedt om beskyttelse, men har så langt ikke fått noen. Tel Rumeida ligger innenfor område H2 i Hebron, som er israelsk. Palestinsk politi har dermed ikke autoritet i området.
«Jeg tør ikke lenger gå ut alene, det samme gjelder familien min. Fredag kom en gruppe bosettere opp på taket til whuset mitt og begynte å true oss. Jeg er veldig redd, både for min egen og min families sikkerhet. Siden jeg publiserte filmen har situasjonen blitt mye verre. Men jeg angrer ikke på at jeg gjorde det,» sier Shamsiya.

Voldsbølge. Skomakeren forteller også at kundekretsen hans har forsvunnet etter han valgte å publisere filmen.
«Jeg har ikke jobbet siden hendelsen. Jeg får ingen kunder, for de er redde for å komme i trøbbel dersom de går til meg,» forteller han.

«Ansiktene deres og bakken rundt dem var dekket av blod. Da jeg så at en av mennene nærmet seg en av guttene, zoomet jeg inn på ham. Soldaten gikk bort og sparket ham.»

Vi blir avbrutt av den yngste sønnen som kommer løpende over fra veien som strekker seg forbi huset. Andpusten forteller han at militæret har satt opp et midlertidig kontrollpunkt mellom familiens hjem og matbutikken. Den unge gutten ble nektet å krysse.
Familien i det turbulente området har opplevd mange problemer også før hendelsen med filmingen. Bosettere har ved flere anledninger kastet molotowcoctails mot huset. Alle familiens seks medlemmer har på ulike tidspunkter blitt arrestert. I fjor sommer forgiftet bosettere vanntanken familien har på hustaket. «Livet er veldig vanskelig, men det er klart at vi ikke vil flytte herfra. Dette er hjemmet vårt, og vi vil bli her,» sier Abu Shamsiya.
Den israelske soldaten som skjøt, hevder at han handlet i selvforsvar, men er foreløpig tatt ut av tjeneste. Han kan nå bli den første israelske soldaten som tiltales for drap under den stadig eskalerende voldsbølgen som har skylt over Vestbredden og Øst- Jerusalem siden oktober i fjor.
Ifølge israelsk militærradio skal soldaten ha ankommet stedet etter at de øvrige soldatene hadde konkludert med at al-Sharif ikke lenger var en trussel. Soldaten skal ha gitt uttrykk for at palestineren «fortjente å dø» to ganger før han skjøt. Familien har senere forklart at han fryktet at al-Sharif skjulte en bombe.

Splittede reaksjoner. Siden oktober 2015 har 28 israelske soldater og to amerikanske borgere blitt drept i angrep begått av palestinere, mens minst 190  palestinere har blitt drept av israelske styrker. 129 av dem skal ha vært mistenkt for å ha begått angrep. I tillegg har flere blitt skutt og skadd under sammenstøt og protester, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Mens Israeli Defence Forces fordømte drapet på Abd al-Fatah al-Sharif, har den israelske regjeringen opptrådt som ganske splittet i synet på hva som bør skje med soldaten som skjøt. Statsminister Benjamin Netanyahu (Likud) sluttet seg raskt til IDFs fordømmelse av drapet. «Hendelsen i Hebron representerer ikke IDFs verdier. IDF forventer at soldatene opptrer i henhold til reglementet,» sa Netanyahu få dager etter videoen ble sluppet.
Undersøkelser viser imidlertid at store deler av den israelske befolkningen er på soldatens side, og det er satt i gang solidaritetsaksjoner i hans favør på Facebook og i andre sosiale medier. Innad i regjeringen har enkelte ministre etterlyst støtte til soldaten, og protestert mot det de mener er forhåndsdømming fra hærens side. Like fullt har forsvarsminister Moshe Yaalon, delvis støttet av statsminister Benjamin Netanyahu, gjentatte ganger understreket viktigheten av at hæren får gjennomføre sine undersøkelser av hendelsesforløpet. Det er ventet at den suspenderte soldaten innen kort tid vil bli siktet for forsettlig drap.

Kommentarer