3 kvinner (Se rokh) Regissør Jafar Panahi

Filmer av nødvendighet


YRKESFORBUD: Den iranske filmskaperen Jafar Panahi fortsetter å lage film med stadig større handlingsrom, til tross for at han er idømt både yrkes- og utreiseforbud.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2019-06-06
3 kvinner (Se rokh)

Jafar Panahi (Iran )

Da Jafar Panahis spillefilm Den hvite ballongen vant prisen for beste debutfilm – Caméra d’Or – på filmfestivalen i Cannes i 1995, var det første gang en iransk film ble belønnet med en av festivalens viktigste utmerkelser. Siden den gang har Panahi vært blant de fremste filmskaperne i Iran – som lenge har markert seg som en sterk filmnasjon.

Dette til tross for at iransk film helt siden før revolusjonen i 1979 har vært underlagt omfattende statlig sensur. Panahi har blitt arrestert flere ganger, og ble i 2010 idømt et yrkesforbud på hele 20 år – samt et like langt utreiseforbud.

Filmen bærer sterkt preg av å være laget av nødvendighet – og neppe uten personlig risiko for de involverte.

Forbudet har imidlertid ikke stoppet ham i å lage filmer, som han får smuglet ut av landet og vist på verdens største og mest prestisjetunge festivaler. Den premiereaktuelle 3 kvinner (med internasjonal tittel 3 Faces) er regissørens fjerde langfilm siden han ble pålagt yrkesforbudet. Disse inkluderer også dokumentaren This is Not a Film – en tittel som på ironisk vis kommenterer straffen – og Taxi Teheran, som vant hovedprisen Gullbjørnen på filmfestivalen i Berlin i 2015. Panahi kunne av åpenbare grunner ikke selv være til stede for å motta prisen, slik han heller ikke kunne delta på Cannes-festivalen da 3 kvinner ble vist i fjorårets hovedkonkurranse. Der ble den belønnet med prisen for beste manuskript.


[ntsu_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=ELA81S1u_ck

Reise til landsbygda

3 kvinner begynner med en video som en jente har tatt av seg selv på mobiltelefonen, hvor hun forteller om drømmen sin om å bli …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)