Bestill sommerutgaven her

Filmatisk portrettmaleri af dagens Kina

Chinese Portrait
Regissør: Xiaoshuai Wang
(Kina,Hongkong)

Med kameraet som pensel har den prisvinnende filmregissøren Xiaoshuai Wang malt portrætter af hjemlandet sitt.

Arbejdere i blå kanvas står på begge sider af en mineskakt, lygterne på deres hjelme peger mod beskueren. Alt er ubevægeligt indtil kæden mellem sporene, der fører ned i minen, begynder at bevæge sig med en dyb, raslende, monoton, vedvarende og underligt beroligende lyd.

Dette er åbningsscenen i Xiaoshuai Wangs Chinese Portrait, der havde premiere som dokumentar på den internationale filmfestival i Busan i oktober. Filmen har intet plot og ingen dialog. Materialet har tidligere været vist som kunstinstallation, hvor portrætterne bliver blæst op på fire vægge med beskueren placeret i midten af rummet, men er nu redigeret til et 80 minutters format i en besynderlig, men betagende form for dokumentar.

Gennem Wangs kamerapensel møder publikum mennesker, materielle strukturer og landskaber i Kinas byer og landområder. En familie på fem indtager et måltid i en snæver gårdhave, to mænd sludrer med hinanden, et barn leger rundt om bordet, mens en kvinde og en gammel dame ser lydløst direkte ind i kameraet, som mange af portrætternes menneskemotiver gør.

Et Kina i endring

I en anden scene sidder en mand på en betonblok – sirligt, med rank ryg – med et imødekommende, let usikkert smil, mens kameraet maler hans portræt. Hans gule hjelm matcher den gule gravko, som arbejder i baggrunden.
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Nina Trige Andersen
Trige Andersen er frilansjournalist og historiker.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
Klima / The New Climate War (av Michael E. Mann)Er veganeres forsøk på å løfte kjøttskam eller droppe å fly løsningen på klimaproblemet? Våre endrede reise- og atferdsmønstre har det siste året bare i liten grad påvirket de globale klimagassutslippene.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte