FILM: Ved barrikadene

Aktuelt.

Arabiske filmdager, som er en del av stiftelsen Film fra Sør, arrangeres i år for fjerde gang. Fra 4. til 6. april bys det på 15 filmer fra 11 forskjellige land.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 02.04.2014

Spesiell oppmerksomhet rettes mot de arabiske lands mest folkerike stat, Egypt. Herfra får vi i år fire filmer – tre dokumentarer og én spillefilm – på programmet, og alle kretser naturlig nok rundt de siste tre års hendelser på Tahrirplassen. De gir alle godt innblikk i dagliglivet i Kairo, også det som foregår et stykke fra revolusjonens kaos. Ekstra aktuelt blir det nå som en egyptisk domstol den 25. mars dømte 529 brorskapstilhengere til døden.

Av dokumentarene er det «The Square» («Plassen») som går tettest på opprøret. Og det er en rystende god film. Den følger et knippe personer fra forskjellige samfunnslag som deltar i begivenhetens sentrum i over to år fra det hele startet, 25. januar 2011. Mens eks-presidentene Hosni Mubarak og Mohammed Mursi, og diverse generaler, figurerer på TV-skjermene i bakgrunnen, overværer vi hendelsene fra en balkong rett ved Tahrirplassen, samt på selve Frigjøringsplassen og i gatene rundt.

Dette gir et unikt bilde av folkets engasjement, og de kreftene som virker imot dem, først og fremst i form av politiets voldsbruk. Men regimet bruker også forhandlingsteknikker, og det første, store folkelige opprøret, som hadde Mubaraks avgang som sitt hovedmål, blir etterfulgt av en splittende mobilisering fra Det muslimske brorskapet. Men grasrotbevegelsen aner i ugler i mosen, for det er tydelig at brorskapet – som Mubarak forfulgte i alle år – er i ferd med å forhandle fram en avtale for seg selv.

Begrenset suksess.

De langvarige demonstrasjonene på Tahrir ble raskt brennpunktet for hele den arabiske våren, og deres foreløpige kulminering var som en siste krampetrekning, som godt kan ha vært den største politiske markeringen i Egypts historie. Men selv om demonstrasjonene fikk brakt to statsledere fra makten, så var dens umiddelbare suksess begrenset, blant annet fordi den manglet en samlende figur på toppen.

Etter å ha sett Oscar-nominerte «The Square», regissert av den kvinnelige, Kairo-oppvokste Jehane Noujaim, får man likevel følelsen av å ha vært med på en revolusjon. Folket samler seg virkelig i et felles ønske om mer frihet og mindre korrupsjon, og de kosmetiske utbyttingene på toppen av samfunnet utgjør for dem ingen forskjell. Det sterkeste inntrykket filmen gir, kommer gjennom de få glimtene man får av myndighetenes voldsutøvelse, ikke minst hvordan militære kjøretøy i stor fart pløyer inn i folkemengder – med dødelig utfall. Det er ikke ofte man får se slikt på film, og disse bildene glemmes ikke så lett.

Dette er et utdrag fra Ny Tid 28.03.2014. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid -klikk her.

Kommentarer