Film: september

...

Kaisa Ytterhaug
Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 03.09.2018

The Ocean Rider
Regi: Sébastien Devirient
Sveits

Fjellfilmfestivalen på Gjendesheim i Jotunheimen byr på flotte og dramatiske naturopplevelser, også på stort lerret, 7.–9. september. Hovedpersonen i filmen The Ocean Rider er det vanskelig ikke å bli imponert over. Yvan Bourgnong er en erfaren seiler som har vunnet store konkurranser. Han inngår et dristig veddemål: å bli den første til å seile jorden rundt på en katamaran uten kabin, alene og uten GPS. 220 dager og 55 000 km på havet uten å kunne søke ly for vær og vind, og med en sekstant som eneste navigasjonsutstyr. Med kameraet som eneste reisefølge møter han utfordringer som storm, pirater, kulde, søvnmangel og varme, men opplever også fantastiske og minneverdige øyeblikk. Se www.fjellfilm.no.

We Are the Nation
Regi: Håvard Holme
Norge

Dette er Holmes første helaftens dokumentarfilm, og handlingen er lagt til Kenya. 25 år gamle Billian Okoth bor i Mathare utenfor Nairobi, et av de største slumområdene i Afrika, som stadig er hjemsøkt av opprør og voldelig konflikt. Halvparten av befolkningen er barn – mange av dem foreldreløse. For å hjelpe disse, har 25-åringen Okoth startet «Billian Music Family» – et musikkollektiv som rapper, synger og danser for å overleve. Under den ressurssterke farsfigurens ledelse utvikler de unge talentene kreativitet og selvsikkerhet på både et musikalsk og personlig plan. We Are the Nation beskrives som en vakker og viktig film om å gjøre alt en kan for å hjelpe dem som trenger det mest. Filmen vises under Protestfestivalen i Kristiansand 10.-16. september (som også har et «vorspiel» i Oslo 6. september), og på Bergen internasjonale filmfestival i slutten av samme måned. Se www.protestfestivalen.no og www.biff.no.

Girl
Regi: Lukas Dhont
Belgia

Filmen Girl vises under festivalen Oslo Fusion (tidligere Skeive Filmer), som finner sted i hovedstaden 19.–23. september. Dette er debutfilmen til belgiske Lukas Dhont, som har fått strålende kritikker for filmen, blant annet i Cannes i mai. Hovedperson i Girl er Lara, tenåring – og trans, og sistnevnte gjør det ikke enklere å være 15 år. Det er ikke først og fremst fra omgivelsene hun møter motstand, men innenfra. Laras store drøm er å bli ballerina, og sammen med faren og broren flytter hun til storbyen for å gå på et av Belgias mest prestisjefylte danseakademier. Hovedrollen spilles av Victor Polster, som fikk prisen for beste hovedrolle i programmet Un Certain Regard i Cannes. Se www.oslofusion.no. Se side 16–17. 

Little Boy
Regi: Kristian Pedersen
Norge

Den fem minutter lange, eller korte, Little Boy hadde premiere under Hiroshima animasjonsfilmfestival sent i august. I slutten av september vises filmen i Ottawa. I festivalprogrammet til sistnevnte sies følgende om filmen: «6. august 1945 skinte to soler over Hiroshima. Den ene var starten på en ny dag, den andre var atombomben Little Boy

Gratis prøve
Kommentarer