Film: mars


...

Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 2018-03-01

Seeing Allred
Regi: Sophie Sartain og Roberta Grossman.
USA 2018.

Netflix-dokumentar om advokat Gloria Allreds karriere. Allred (født 1941) har brakt mange kjente menn for retten, og sakene mot skuespiller Bill Cosby tar stor plass i dokumentaren. Sakene var foreldet da Allred ble kontaktet, men advokaten inviterte til den ene pressekonferansen etter den andre, så også kvinnene fikk en mulighet til å fortelle sin historie. Dokumentaren fremstiller en advokat med et brennende engasjement og arbeid for kvinners rettigheter, samt for andre grupper som ikke har blitt hørt og sett i USA, som afroamerikanere og LHBT. Allred har stått på barrikadene for disse gruppene i mer enn førti år, direkte og uredd i sin fremferd, og 76-åringen viser ingen tegn til å ville pensjonere seg. Der Allred reflekterer omkring kvinnekampens historiske betydning i USA, og dens betydning for henne selv, er øyeblikk som gir dokumentaren et ekstra løft.

Lost Warrior
Regi: Nasib Farah & Søren Steen Jespersen.
Somalia, Kenya, Danmark, England 2018.

En av de mest spennende filmene i hovedkonkurransen under Copenhagen Docs i midten av mars synes å være Lost Warrior med regi Nasib Farah & Søren Steen Jespersen. Filmen har verdenspremiere under festivalen. Danske Steen Jespersen var også involvert i dokumentaren Last Men in Aleppo som i fjor høstet mange priser på ulike filmfestivaler og som vises i hovedkonkurransen under HUMAN internasjonale filmfestival i Oslo i mars. Lost Warrior følger somaliske Mohammad som har bodd i England fra han var tre til han ble nitten år, men ble da utvist og sendt tilbake til Somalia. I Somalia havner han i klørne på terrorgruppen Al-Shabab, men bryter med gruppen og forelsker seg i en jente fra Somalia, Fathi, som nå lever i England. Fathi er i Somalia for å bli «gjenoppdratt». Hun og Mohammad gifter seg. Fathi reiser gravid hjem til England, mens Mohammad er rettsløs. Vil de bli gjenforent?

Golden Dawn Girls (Hatets vugge)
Regi: Håvard Bustnes.
Norge, Hellas 2017.

Abonnement halvår kr 450

Filmen vises på HUMAN internasjonale filmfestival i Oslo i mars, og er med i festivalens …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)