Film: mars

...
Kaisa Ytterhaug
Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 01.03.2018

Seeing Allred
Regi: Sophie Sartain og Roberta Grossman.
USA 2018.

Netflix-dokumentar om advokat Gloria Allreds karriere. Allred (født 1941) har brakt mange kjente menn for retten, og sakene mot skuespiller Bill Cosby tar stor plass i dokumentaren. Sakene var foreldet da Allred ble kontaktet, men advokaten inviterte til den ene pressekonferansen etter den andre, så også kvinnene fikk en mulighet til å fortelle sin historie. Dokumentaren fremstiller en advokat med et brennende engasjement og arbeid for kvinners rettigheter, samt for andre grupper som ikke har blitt hørt og sett i USA, som afroamerikanere og LHBT. Allred har stått på barrikadene for disse gruppene i mer enn førti år, direkte og uredd i sin fremferd, og 76-åringen viser ingen tegn til å ville pensjonere seg. Der Allred reflekterer omkring kvinnekampens historiske betydning i USA, og dens betydning for henne selv, er øyeblikk som gir dokumentaren et ekstra løft.

Lost Warrior
Regi: Nasib Farah & Søren Steen Jespersen.
Somalia, Kenya, Danmark, England 2018.

En av de mest spennende filmene i hovedkonkurransen under Copenhagen Docs i midten av mars synes å være Lost Warrior med regi Nasib Farah & Søren Steen Jespersen. Filmen har verdenspremiere under festivalen. Danske Steen Jespersen var også involvert i dokumentaren Last Men in Aleppo som i fjor høstet mange priser på ulike filmfestivaler og som vises i hovedkonkurransen under HUMAN internasjonale filmfestival i Oslo i mars. Lost Warrior følger somaliske Mohammad som har bodd i England fra han var tre til han ble nitten år, men ble da utvist og sendt tilbake til Somalia. I Somalia havner han i klørne på terrorgruppen Al-Shabab, men bryter med gruppen og forelsker seg i en jente fra Somalia, Fathi, som nå lever i England. Fathi er i Somalia for å bli «gjenoppdratt». Hun og Mohammad gifter seg. Fathi reiser gravid hjem til England, mens Mohammad er rettsløs. Vil de bli gjenforent?

Golden Dawn Girls (Hatets vugge)
Regi: Håvard Bustnes.
Norge, Hellas 2017.

Filmen vises på HUMAN internasjonale filmfestival i Oslo i mars, og er med i festivalens konkurranseprogram for beste norske dokumentarfilm. Ordinær norgespremiere er 6. april. Handlingen tar oss til gresk politikk og på innsiden av det høyreekstreme partiet Gyllent Daggry, gjennom et portrett av tre kvinner: mor, datter og hustru. Disse tre kvinnene overtar styringen i partiet mens mennene er i fengsel, anklaget for å ha startet en kriminell organisasjon. Vi følger hendelsene fra 2012 og til partiet ble landets tredje største i valget i 2015.

Living in the Future’s Past
Regi: Susan Kucera
USA 2018.

Dokumentarfilmskaper Susan Kucera har igjen laget en film med fokus på økt bevissthet. I 2010 regisserte hun Trading on Thin Air, om store selskaper og deres profitt på miljøvern. I 2014 kom Breath of Life der Kucera gjorde en rekke intervjuer med forskere innen ulike områder om hvor veien går for menneskeheten, slik hun har fortsatt med i Living in the Future’s Past. Dokumentaren tar oss kloden rundt og til all skjønnheten som fins overalt rundt oss, mens skuespiller Jeff Bridges leser kommentarene. «Kan svaret være inni oss?» «Hvilken verden ønsker vi oss, og er vi villige til å bidra til den virkeligheten?» spør Bridges. Filmen hadde verdenspremiere under Santa Barbara International Film Festival i California i USA i februar.

Gratis prøve
Kommentarer