Film: juli


...

Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 2018-07-02

The Happiest Day in the Life of Olli Mäki
Regi: Juho Kuosmanen
Finland

For den som tilbringer begynnelsen av juli i München og er interessert i boksing, kan Filmfest  München (28.06–07.07) tilby flere hardtslående filmer. Requiem for a Heavyweight fra 1962 har Anthony Quinn i hovedrollen som Louis «Mountain» Rivera, en bokser på tampen av karrieren, uten at han har vunnet tungvektstittelen han drømmer om. Fra samme år finner vi Elvis Presley i rollen som den «syngende» bokseren Kid Galahad. Rocky står på programmet, og den finske filmen The Happiest Day in the Life of Olli Mäki. Året er 1962, og filmen bygger på livet til den finske mesteren. Filmen er i svart-hvitt og var regissør Juho Kuosmanens spillefilmdebut i 2016. Filmen mottok prisen Un Certain Regard i Cannes samme år, en pris som anerkjenner unge talenter, innovasjon og original fortellermåte. Prisen bidrar til kinodistribusjon i Frankrike.

Dreaming Murakami
Regi: Nitesj Anjaan
Danmark

Filmen er et portrett av den danske litterære oversetteren Mette Holm. Holm har oversatt en rekke bøker av den kjente japanske forfatteren Haruki Murakami, og i Dreaming Murakami møter vi henne i arbeidet med debutromanen Kaze no uta o kike fra 1973, på norsk Hør vinden synge. Dokumentaren gir innblikk i en oversetters arbeid, og kommer tett på problemstillinger i dette arbeidet. Filmskaperen følger også Holm til Japan. I tillegg til Murakamis bøker har Holm også oversatt flere andre japanske forfattere – samt vår egen Maja Lundes Bienes historie til dansk. Filmen ble vist under Oslo Pix i juni.

Skitne penger
Regissører: Alex Gibney, Jesse Moss, Erin Lee Carr, Kristi Jacobson, Brian McGinn, Fisher Stevens
USA

Serien er produsert originalt for Netflix og har ligget på strømmetjenesten siden januar. For den som ikke har sett den, kan den være verdt et bekjentskap. Den avdekker korrupsjon og svindel i ulike former og i ulike bransjer. Episodene handler om henholdsvis Volkswagen-
skandalen, racerbilsjåføren Scott Tucker, legemiddelprodusenten Valeant, bankgiganten HSBC, lønnesirup – og siste …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal