Film: februar


...

Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 2018-02-03

Angels Wear White
Regi: Vivian Qu. Kina/Frankrike

Angels Wear White deltok i konkurranseprogrammet under Filmfestivalen i Tromsø (TIFF) i januar og vant den gjeve prisen FIPRESCI. Prisen gis av internasjonale kritikere og journalister til gode, nyskapende filmer. Handlingen i Angels Wear White foregår i en stille kinesisk landsby der to tolv år gamle jenter blir voldtatt av en høyere embedsmann. Det er kun ett vitne til denne hendelsen: en annen tenåring, Mia, som jobber på hotellet der overgrepene skjer. Men Mia oppholder seg ulovlig i landet, og er derfor redd for å si fra. Fra presentasjonen i festivalprogrammet leser vi at filmen «gir et ubehagelig innblikk i hvordan systematisert vold mot kvinner går under radaren». Qu er en regissør som også tidligere har satt søkelyset på korrupsjon og maktmisbruk i Kina.

Ryuichi Sakamoto: Coda
Regi: Stephen Nomura Schible.
Japan /USA

Under TIFF ble også dokumentarfilmen om komponisten og pianisten Ryuichi Sakamoto vist. Sakamoto har høstet mange priser for sin filmmusikk. Coda er laget av Nomura Schible, som i 2003 var coprodusent på Lost in Translation (Sofia Coppola), og i 2004 laget han dokumentaren Eric Clapton: Sessions for Robert Johnson. Det tok regissøren fem år å ferdigstille Coda, og underveis i produksjonen fikk Sakamoto konstatert fremskreden strupekreft. Denne dokumentaren følger Sakamoto på hans reiser rundt i verden der han gjør opptak av lyd, samt i innspillingen av hans siste album, Async. Den viser også Sakamotos store engasjement for nedrustning, noe som gjorde at Schible i første omgang ble nysgjerrig på ham. Sakamoto gjestet Norge sist sommer i en unik opptreden sammen med tre andre japanske kunstnere. Du kan lese om denne i Ny Tids nettarkiv, se artikkelen «Været, og å være».

Kayayo – De levende handlekurvene
Regi: Mari Bakke Riise. Norge

Abonnement kr 195/kvartal

Oscarakademiet valgte i desember ut Bakke Riises film som én av ti som kunne bli blant de fem endelig nominerte til Oscar i 2018. Dessverre var ikke Kayayo blant disse da nominasjonene ble offentliggjort 23. januar. Denne dokumentaren tar oss til …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?