Film: august


...

Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 2018-08-01

Generation Wealth
Regi: Lauren Greenfield
USA

«Jeg kjenner navnene på alle Kardashians bedre enn mine naboer,» sier en gutt på omkring 18 år i dokumentaren Generation Wealth av filmskaper og fotograf Lauren Greenfield. I filmen møter vi også en hundeeier som har gitt kjæledyret sitt plastisk kirurgi. Her er det mye gull, dyre vesker og generelt fullt fokus på det ytre. Filmen handler ikke først og fremst om de rike, men om vårt ønske om å være og å fremstå som rik, sier filmskaperen. I mer enn 25 år har Greenfield jobbet med denne dokumentaren, som alltid evner å komme tett på dem hun møter. Underveis har hun også laget andre filmer med temaer knyttet til utseende og potensiell lykke. Generation Wealth kan sees på Amazone Prime. 

På Nobels Fredssenter i Oslo vises Greenfields Generation Wealth-fotografier frem til 17. august. 

White Mama (Bela Mama)
Regi: Zosyia Rodkevich og Evgeniya Ostanina
Russland

Under Krakow Filmfestival denne våren ble filmen White Mama innstilt til Den europeiske filmprisen 2018. Filmen portretterer Alina, som har seks barn fra et tidligere forhold med en etiopisk mann. Sammen med sin nye mann, Sergei, vil hun gjerne adoptere en russisk gutt, men denne gutten sliter med store mentale problemer. Vi får ikke vite så mye om hans familiebakgrunn annet enn at han har vært på barnehjem og har store tilpasningsvansker. Alina er tålmodig og varm og fremstår som nettopp den moren som kan hjelpe Daniil til å bli et harmonisk familiemedlem, men veien dit er alt annet enn enkel. Filmen skildrer svært godt hvor alene Alina er, med en mann som hverken klarer å være en god rollemodell eller en støtte for sin kone. Daniil er også så krevende og utagerende at resten av søskenflokken tar avstand fra ham; han krever Alinas oppmerksomhet såpass mye at de andre søsknene blir oversett. Til tross for dette er kjærligheten mellom moren og de andre barna svært sterk. White Mama er en både rørende og, tross alt, oppløftende film å se. En film jeg anbefaler på det varmeste og håper blir tilgjengelig for et stort norsk publikum.   

Happening …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?