Film: april

...
Kaisa Ytterhaug
Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 05.04.2018

Fornærmelsen (original: L’insulte)
Regi: Ziad Doueiri
Libanon

Fornærmelsen har allerede mottatt en rekke gjeve priser, inkludert Gulløven i Venezia, og ble nominert til Oscar i år for beste fremmedspråklige film. Fornærmelsen åpner Arabiske filmdager, som finner sted i Oslo 20.–22. april, og regissør Ziad Doueiri vil være til stede på åpningen. Fornærmelsen kommenterer den religiøse og politiske situasjonen i Libanon. Handlingen i dette thrillerdramaet starter som en disputt mellom en kristen libanesisk huseier og en palestinsk arbeider, som i tillegg er flyktning. Disputten eskalerer til en konfrontasjon som tas til retten, og som får konsekvenser både menneskelig og politisk. Filmen har ordinær norgespremiere i november.

Hannah
Regi: Andrea Palleoro
Belgia/ Frankrike/ Italia

Det norske kinopublikum kan også glede seg til dramaet Hannah med Charlotte Rampling i hovedrollen, med norgespremiere i april. Rampling spiller en eldre kvinne som opplever at ektemannen kommer i fengsel, og det er kontrasten mellom det stille hverdagslige livet hun fortsetter å leve selv etter at han er fengslet, og det voldsomme ektemannen er anklaget for som står sentralt i denne filmen. Under den ytre rammen ligger den kraftfulle erkjennelsesprosessen Hannah «tvinges» til å gå gjennom, for hvor lenge kan hun stilltiende akseptere hans versjon av saken, uten å vite sikkert hva som er sant? Under filmfestivalen i Venezia i 2017 mottok Rampling utmerkelsen Volpi Cup for hovedrollen i Hannah.

Mountain
Regi: Jennifer Peedom
Australia

Den australske regissøren ble kjent for et større publikum da hun i 2009 laget dokumentaren Solo om en overfart med kajakk fra Tasmania til New Zealand. I 2015 kom hennes første film om fjell, Sherpa. Filmen ble til under snøskredet i Mount Everest i april 2014, der fallende isblokker tok livet av seksten nepalske fjellførere. Hennes nye dokumentar som vises på norske kinoer fra april, handler også om fjell. Skuespiller Willem Dafoe, som roses for innsatsen i det kinoaktuelle dramaet The Florida Project, har fortellerstemmen i denne. Bak Mountain ligger 2000 timer råopptak og reiser til fjell i femten land. Peedom vil med årets dokumentar utforske hvorfor fjell har slik en mystisk tiltrekningskraft på oss. Dokumentaren er basert på boken Mountains of the Mind av Robert McFarlane.

Old Marine Boy
Regi: Jin Mo-young
Sør-Korea

I 2013 kom dokumentaren My Love, Don’t Cross That River, om et koreansk ektepar som hadde vært gift i 76 år. Med Old Marine Boy følger regissøren opp med å igjen å ta pulsen på Korea anno 2017. Vi møter Park Myong og familien, som for elleve år siden flyktet fra Nord-Korea til Sør-Korea, og som fremdeles ikke har funnet et solid fotfeste i sitt nye hjemland. Far Myong jobber som dykker på grensen mellom nord og sør, arbeidet består blant annet i å fange blekksprut. Hver dag er dette en farefull jobb, dykkerdrakten hans veier hele seksti kilo, og i sjøen er han kun koblet til en skjør line med oksygen opp til overflaten. Dokumentaren vil ha europapremiere på filmfestivalen Visions du Réel i Nyon i Sveits i april.

Kommentarer