Film: april


...

Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 2018-04-05

Fornærmelsen (original: L’insulte)
Regi: Ziad Doueiri
Libanon

Fornærmelsen har allerede mottatt en rekke gjeve priser, inkludert Gulløven i Venezia, og ble nominert til Oscar i år for beste fremmedspråklige film. Fornærmelsen åpner Arabiske filmdager, som finner sted i Oslo 20.–22. april, og regissør Ziad Doueiri vil være til stede på åpningen. Fornærmelsen kommenterer den religiøse og politiske situasjonen i Libanon. Handlingen i dette thrillerdramaet starter som en disputt mellom en kristen libanesisk huseier og en palestinsk arbeider, som i tillegg er flyktning. Disputten eskalerer til en konfrontasjon som tas til retten, og som får konsekvenser både menneskelig og politisk. Filmen har ordinær norgespremiere i november.

Hannah
Regi: Andrea Palleoro
Belgia/ Frankrike/ Italia

Det norske kinopublikum kan også glede seg til dramaet Hannah med Charlotte Rampling i hovedrollen, med norgespremiere i april. Rampling spiller en eldre kvinne som opplever at ektemannen kommer i fengsel, og det er kontrasten mellom det stille hverdagslige livet hun fortsetter å leve selv etter at han er fengslet, og det voldsomme ektemannen er anklaget for som står sentralt i denne filmen. Under den ytre rammen ligger den kraftfulle erkjennelsesprosessen Hannah «tvinges» til å gå gjennom, for hvor lenge kan hun stilltiende akseptere hans versjon av saken, uten å vite sikkert hva som er sant? Under filmfestivalen i Venezia i 2017 mottok Rampling utmerkelsen Volpi Cup for hovedrollen i Hannah.

Mountain
Regi: Jennifer Peedom
Australia

Abonnement kr 195/kvartal

Den australske regissøren ble kjent for et større publikum da hun i 2009 laget dokumentaren Solo om en overfart med kajakk fra Tasmania til New Zealand. I 2015 kom hennes første film om fjell, Sherpa. Filmen ble til under snøskredet i Mount Everest i april 2014, der fallende isblokker tok livet av seksten nepalske fjellførere. Hennes nye dokumentar som vises på norske kinoer fra april, handler også om fjell. Skuespiller Willem Dafoe, som roses for innsatsen i det kinoaktuelle dramaet The Florida Project, har fortellerstemmen i denne. Bak …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?