Fiksjon eller virkelighet?

KJØNN: Asymmetry løfter fram fortellinger om kjønnsroller, nasjonalitet og makt og gir oss en uforglemmelig asymmetrisk opplevelse, i både form og innhold.

Pinar Ciftci
Ciftci er skribent og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 18.04.2019
           Asymmetry
Forfatter: Lisa Halliday
Simon & Schuster, USA

Denkritikerroste debutromanen til amerikanske Lisa Halliday (f. 1977), Asymmetry, skildrer to vidt forskjelligemenneskers vidt forskjellige liv. I kapitlet «Folly» møter vi den ungeredaktøren Alice, som er i et forhold med den eldre suksessfulle forfatterenEzra Blazer. Brått etterpå kommer kapitlet «Madness», der vi møter den ungeamerikansk-irakiske Amar. Han er på vei til Irak, men blir arrestert påHeathrow flyplass i London, mistenkt for å være terrorist (noe han ikke er).Her blir han avhørt i timevis, og vi blir kjent med barndommen hans, dentidligere kjæresten Maddie og broren Sami. Det siste kapitlet, «Ezra Blazer’sDesert Island Dics», er et intervju med Ezra fra det første kapitlet.

Asymmetriene eksisterer på mange plan idenne boken: forholdet mellom ung kvinne og eldre mann (Alice og Ezra);det å ha to nasjonaliteter (amerikansk-irakiske Amar); mannsrollen versuskvinnerollen (Ezra og Amar, Alice og den kvinnelige intervjueren i det sistekapitlet); Vesten og Midtøsten (Alice og Amar).

Skjønnheten og udyret

Fenomenet «ung talentfull kvinne og eldre framgangsrik mann» – eller «skjønnheten og udyret» om du vil – er utbredt både i konservative samfunn, med barnebruder som det mest ekstreme eksemplet, og i moderne samfunn: Lisa Halliday hadde selv et lengre forhold til den kjente amerikanske forfatteren Philip Roth (1933–2018) da hun var i 20-årene.

Vi er alle sårbare individer, uavhengig av kjønn, nasjonalitet og status.

Roth skal visstnok være modellen bakkarakteren Ezra Blazer, selv om det tydelig står på første side: «This book isa work of fiction. (…) Characters,places, and events are products of the author’s imagination, and any
… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)
Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.