Fiksjon eller virkelighet?

Den kritikerroste debutromanen til amerikanske Lisa Halliday (f. 1977), Asymmetry, skildrer to vidt forskjellige menneskers vidt forskjellige liv. I kapitlet «Folly» møter vi den unge redaktøren Alice, som er i et forhold med den eldre suksessfulle forfatteren Ezra Blazer. Brått etterpå kommer kapitlet «Madness», der vi møter den unge amerikansk-irakiske Amar. Han er på vei til Irak, men blir arrestert på Heathrow flyplass i London, mistenkt for å være terrorist (noe han ikke er). Her blir han avhørt i timevis, og vi blir kjent med barndommen hans, den tidligere kjæresten Maddie og broren Sami. Det siste kapitlet, «Ezra Blazer’s Desert Island Dics», er et intervju med Ezra fra det første kapitlet.

Asymmetriene eksisterer på mange plan i denne boken: forholdet mellom ung kvinne og eldre mann (Alice og Ezra); det å ha to nasjonaliteter (amerikansk-irakiske Amar); mannsrollen versus kvinnerollen (Ezra og Amar, Alice og den kvinnelige intervjueren i det siste kapitlet); Vesten og Midtøsten (Alice og Amar).

Skjønnheten og udyret

Fenomenet «ung talentfull kvinne og eldre framgangsrik mann» – eller «skjønnheten og udyret» om du vil – er utbredt både i konservative samfunn, med barnebruder som det mest ekstreme eksemplet, og i moderne samfunn: Lisa Halliday hadde selv et lengre forhold til den kjente amerikanske forfatteren Philip Roth (1933–2018) da hun var i 20-årene.

Vi er alle sårbare individer, uavhengig av kjønn, nasjonalitet og status.

Roth skal visstnok være modellen bak karakteren Ezra Blazer, selv om det tydelig står på første side: «This book is a . . .Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)
Abonnement kr 195 kvartal