Fiksjon eller virkelighet?


KJØNN: Asymmetry løfter fram fortellinger om kjønnsroller, nasjonalitet og makt og gir oss en uforglemmelig asymmetrisk opplevelse, i både form og innhold.

Ciftci er journalist og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 2019-04-18
        Asymmetry
Forfatter: Lisa Halliday
Simon & Schuster, USA

Den kritikerroste debutromanen til amerikanske Lisa Halliday (f. 1977), Asymmetry, skildrer to vidt forskjellige menneskers vidt forskjellige liv. I kapitlet «Folly» møter vi den unge redaktøren Alice, som er i et forhold med den eldre suksessfulle forfatteren Ezra Blazer. Brått etterpå kommer kapitlet «Madness», der vi møter den unge amerikansk-irakiske Amar. Han er på vei til Irak, men blir arrestert på Heathrow flyplass i London, mistenkt for å være terrorist (noe han ikke er). Her blir han avhørt i timevis, og vi blir kjent med barndommen hans, den tidligere kjæresten Maddie og broren Sami. Det siste kapitlet, «Ezra Blazer’s Desert Island Dics», er et intervju med Ezra fra det første kapitlet.

Asymmetriene eksisterer på mange plan i denne boken: forholdet mellom ung kvinne og eldre mann (Alice og Ezra); det å ha to nasjonaliteter (amerikansk-irakiske Amar); mannsrollen versus kvinnerollen (Ezra og Amar, Alice og den kvinnelige intervjueren i det siste kapitlet); Vesten og Midtøsten (Alice og Amar).

Skjønnheten og udyret

Fenomenet «ung talentfull kvinne og eldre framgangsrik mann» – eller «skjønnheten og udyret» om du vil – er utbredt både i konservative samfunn, med barnebruder som det mest ekstreme eksemplet, og i moderne samfunn: Lisa Halliday hadde selv et lengre forhold til den kjente amerikanske forfatteren Philip Roth (1933–2018) da hun var i 20-årene.

Vi er alle sårbare individer, uavhengig av kjønn, nasjonalitet og status.

Roth skal visstnok være modellen bak karakteren Ezra Blazer, selv om det tydelig står på første side: «This book is a work of fiction. (…) Characters, places, and events are products of the author’s imagination, and any resemblance to actual events or places or persons, living or dead, is entirely coincidental.» Dette holder ikke vann, og jeg velger å tolke det som en ironisk kommentar til sjangeren fiksjon.

Forholdet mellom Ezra og Alice, og ikke minst intervjuet i slutten av romanen, passer godt inn i våre


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement halvår kr 450
       

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)