Et fiks ferdig totalitært diktatur

Teknologien som skal til for at absolutt alt vi foretar oss, blir observert, eksisterer allerede. Det skremmer Snowdens advokat Ben Wizner.

Tori Aarseth
Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.

«Hva føler du når en politibil kjører rett bak deg? Forestill deg å leve hele livet med den følelsen,» sier Ben Wizner. Han forsøker å forklare Snowdens konsept turnkey tyranny for forsamlingen på konferansen Technology and the Human Future. Wizner er sjef for ytringsfrihet, personvern og teknologi i The American Civil Liberties Union, og har vært Edward Snowdens advokat siden varsleren sto frem for tre år siden. Til Ny Tid forteller han hvordan fremtiden kan bli seende ut dersom vi fortsetter å bygge ut infrastrukturen for overvåkning.

screen-shot-2016-11-16-at-16-01-28Turnkey tyranny. Det mest dramatiske scenarioet er velkjent: Hvis vi bygger opp et overvåkningsapparat som gir myndighetene tilgang til inngående opplysninger om borgernes liv – hva skjer den dagen en tyrann kommer til makten? Scenarioet har kanskje virket fjernt for mange, men i kjølvannet av den amerikanske valgkampen har Snowden selv uttrykt bekymring for at Donald Trump kan være nettopp en slik tyrann. Ville Trump brukt NSAs muligheter til å forfølge sine personlige fiender dersom han kunne? Snowdens poeng er i hvert fall at kapasiteten i overvåkningsmaskineriet USA har bygget opp, er så vidtrekkende at dersom man skulle fjerne de lovpålagte begrensningene og utnytte maskineriet i sin fulle kapasitet, vil det være som et fiks ferdig totalitært diktatur rett ut av esken – et turnkey tyranny.

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL