Et fiks ferdig totalitært diktatur

Teknologien som skal til for at absolutt alt vi foretar oss, blir observert, eksisterer allerede. Det skremmer Snowdens advokat Ben Wizner.

Tori Aarseth
Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.

«Hva føler du når en politibil kjører rett bak deg? Forestill deg å leve hele livet med den følelsen,» sier Ben Wizner. Han forsøker å forklare Snowdens konsept turnkey tyranny for forsamlingen på konferansen Technology and the Human Future. Wizner er sjef for ytringsfrihet, personvern og teknologi i The American Civil Liberties Union, og har vært Edward Snowdens advokat siden varsleren sto frem for tre år siden. Til Ny Tid forteller han hvordan fremtiden kan bli seende ut dersom vi fortsetter å bygge ut infrastrukturen for overvåkning.

screen-shot-2016-11-16-at-16-01-28Turnkey tyranny. Det mest dramatiske scenarioet er velkjent: Hvis vi bygger opp et overvåkningsapparat som gir myndighetene tilgang til inngående opplysninger om borgernes liv – hva skjer den dagen en tyrann kommer til makten? Scenarioet har kanskje virket fjernt for mange, men i kjølvannet av den amerikanske valgkampen har Snowden selv uttrykt bekymring for at Donald Trump kan være nettopp en slik tyrann. Ville Trump brukt NSAs muligheter til å forfølge sine personlige fiender dersom han kunne? Snowdens poeng er i hvert fall at kapasiteten i overvåkningsmaskineriet USA har bygget opp, er så vidtrekkende at dersom man skulle fjerne de lovpålagte begrensningene og utnytte maskineriet i sin fulle kapasitet, vil det være som et fiks ferdig totalitært diktatur rett ut av esken – et turnkey tyranny.

Til Ny Tid forklarer Wizner at han er like bekymret for at overvåkningstiltak som skulle hindre terrorisme, ender opp med å brukes til helt trivielle formål – uavhengig av hvem som sitter som president. «Begrepet vi bruker er ‘mission creep’,» sier Wizner. Det har sin norske parallell i begrepet «formålsutglidning». «Mission creep er ikke en konspirasjonsteori. Det er en helt vanlig tendens at teknologi som er utviklet for et begrenset formål, vil migrere og etter hvert bli brukt til bredere formål.» Den samme tendensen finner vi igjen i forbindelse med protester på gatene i Ferguson, Baton Rouge, og sist i rekken, Standing Rock. Mange steder er politiet nå rustet med militært utstyr – en bieffekt av den enorme opprustningen til krigen mot terror.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.