Fikk flertall for Ap- og Sp-frieri

Kristin Halvorsen dro i land et overveldende flertall for samarbeid med Ap og Sp på landsmøtet i helgen.

Og Senterpartiets leder Odd Roger Enoksen samarbeider gjerne med SV, men vil ikke ha med et EU-kåt Ap å gjøre.

På mange måter var det SV-opposisjonens yndling på Stortinget, Hallgeir Langeland, som banet veien for et dundrende ja til regjeringssamarbeid på SV-landsmøtet i helgen. I uka før landsmøtet tok til viste Langeland hvordan samarbeidet kan utøves i praksis, da han inviterte Ap og Sp til kompromiss i oljepolitikken.

Senterpartiet sa ja til et opplegg som ville stille deres sentrumskandidater i KrF på sidelinja i oljepolitikken. En sprekk i sentrumssamholdet? Kanskje.

Samarbeid

Bare mellom 30 og 40 av 200 delegater stemte for mindretallets forslag. Da var imidlertid ordlyden i flertallsforslaget skjerpet inn, med klarere krav til et samarbeid.

– Hvis SV gjør et godt valg, hvis vi har mulighet til å forhandle med andre partier for å få gjennomført mest mulig av vår egen politikk, hvis vi har mulighet til å prege en flertallskonstellasjon eller en regjering – da er vi selvsagt klare til det, sa Halvorsen i talen.

– Men for min del er jeg lei av alle spekulasjoner om hvem som kan samarbeide med hvem. Jeg er opptatt av hva vi skal samarbeide om. Det er innholdet i politikken som er viktig. Det er styrke som avgjør i forhandlinger, sa SV-lederen.

Mange krav

I uttalelsen fra SV-landsmøtet heter det at partiet ønsker en flertallskonstellasjon i norsk politikk som kan dreie politikken til venstre, og at SV ikke kan garantere for en regjering som SV selv ikke deltar i eller har avtaler med.

Uttalelsen lister også opp kravene til et samarbeid, blant annet mer penger til kommunene, nei til privatisering, nei til gasskraftverk, økt levestandard for fattige barn, nei til militære aksjoner uten FN-mandat og bevaring av det statlige eierskapet i SDØE og Statoil. Uttalelsen forutsetter også at det ikke forberedes en EU-søknad av en regjering SV sitter i eller samarbeider med.

SV-landsmøtet behandlet også et arbeidsprogram med hundrevis av endringsforslag. Her kom landsmøtet fram til kompromisser om de aller fleste stridsspørsmålene.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here