Festivalsommeren!

Festivalsesongen er i gang. Det har vært Vossajazz på Voss, Maijazz i Stavanger og Nattjazz i Bergen. I de neste to månedene kommer tre av de viktigste: Jazzfestivalene i Kongsberg, Molde og Oslo. Kongsberg jazzfestival (30. juni-3. juli) er en intens festival med mange konserter og spillesteder over et fåtall dager. Den byr på moderne […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Festivalsesongen er i gang. Det har vært Vossajazz på Voss, Maijazz i Stavanger og Nattjazz i Bergen. I de neste to månedene kommer tre av de viktigste: Jazzfestivalene i Kongsberg, Molde og Oslo.

Kongsberg jazzfestival (30. juni-3. juli) er en intens festival med mange konserter og spillesteder over et fåtall dager. Den byr på moderne jazz, det vil si jazz med forbilder fra stort sett etter 1960. Molde jazzfestival (12. -17. juli) er helukefestivalen med et begrenset antall spillesteder hver dag, stilmessig altomfattende, fra dixieland til elektronika. Oslo jazzfestival (9. -15. august) er summen av begge, intens, ukelang, stilmessig altomfattende på en mengde spillesteder; en storvokst yngstebror.

I Kongsberg

er det Kongsberg kino, Kongsberghallen og Bykroa på Hotel Gyldenløve som er hovedscenene for «rett fram»-jazz. Åpningskonserten i Kongsberghallen 30. juni er en «jubileumsvarieté» i forbindelse med festivalens første 40 år. Seremonimester Knut Borge vil presentere navn som Karin Krog, Christina Bjordal, Tore Johansen, Bodil Niska, Egil Kapstad, Per Husby med flere. Ellers er denne usentralt beliggende hallen konsertsted for avantgardeveteranen Ornette Coleman og popjazzsangeren Silje Nergaard – med hvert sitt band naturligvis.

Tradisjonsrike Kongsberg kino byr i år på Christina Bjordal Band, saksofonistene Petter Wettre, Knut Riisnæs og Frode Nymo med komp, Solveig Slettahjell Slow Motion Orchestra, polske Tomasz Stanko Band og trioen John Scofield (gitar), Steve Swallow (bass) og Bill Stewart (trommer). Bykroa på Gyldenløve er nattstedet med unge norske band: Ole Jørgen Bardal kvintett, The Core, Kobert, Alf Wilhelm Lundeberg trio og gruppa Trüben.

Den såkalte «EnergiMølla», Byorkesterets hus, Smeltehytta og Naufgården er lokaler for unge søkende musikere som utvider jazzen i retninger som for eksempel fri improvisasjon og elektronika. På programmet står blant andre svensk-norske Atomic, franske Silent Block, amerikanske Joe McPhee, svenskene Lina Nyberg, Fredrik Ljungkvist og Jonas Kullhammar, norske Hanne Hukkelberg, Susanna Wallumrød og Live Maria Roggen; sistnevnte skal kvittere for fjorårets festivalpris med et eget prosjekt.

I Molde

er det nye Bjørnsonhuset blitt festivalens hovedscene, ved siden av Alexandrakjelleren og Kulturhuset. I Bjørnsonhuset er det åpningskonsert 12. juli med Brazz Bros, Terje Rypdal, Palle Mikkelborg og Helen Davis. Derpå følges det på med den 33 år gamle gitaristen Kurt Rosenwinkel og den mer etablerte Branford Marsalis med hvert sitt amerikanske topplag, Solveig Slettahjell, Terje Rypdal og Trondheim Jazzorkester.

Alexandrakjelleren er kjent for sine legendariske jam sessions på 60- og 70-tallet. Etter en stund som hip nattklubb er den nå tilbake som scene for moderne streitjazz og byr på Petter Wettres kvintett, The Core, Atomic og amerikanske Steven Bernsteins «Sex Mob». I Kulturhuset spiller blant annet band fra lanseringsprogrammet «Jazzintro», trekkspillerne Richard Galliano og Stian Carstensen med hvert sitt band, og en eksplosiv sammensmelting av Atomic og Schooldays.

Den intime konsertsalen Forum er stedet for de små format. Festivalen åpner mandag ettermiddag med Håvard Wiiks trio, fulgt av solokonsert med den samme, duokonsert med Eldbjørg Raknes og Anders Jormin, den franske pianisten Jean Michel Pilcs trio og «Merriwinckle» (Sidsel Endresen, Christian Wallumrød og Helge Sten). Et nytt lokale i år er Reknes Ungdomshus, også for de små formater som duoen Håvard Wiik og Håkon Kornstad, Juhani Aaltonen og trion «Free Fall» (Ken Vandermark, Håvard Wiik og Ingebrigt Håker Flaten).

Håvard Wiik går igjen i programmet. Det skyldes at denne eminente pianisten er valgt ut som årets «artist in residens», den femte i rekka med dette ærefulle verv – og deltar i åtte konserter!

I Oslo

er utvalget så stort at det er håpløst å nevne alle som fortjener det, i denne lille oversikten. Men vi kan jo starte med et par hyllester og et par jubileer. På første festivaldag, mandag 9. august, er det hyllest både til Fats Waller (100 år) og Charlie Parker (84) ved henholdsvis Duke Heitger’s New Orleans Jazz Band i Gamle Logen og Phil Woods med strykere og jazztrio i Konserthuset. Hot Club de Norvège feirer 25-årsjubileum i Gamle Logen, og Laila Dalseth markerer sine 50 år på jazzscenen med norske og danske toppmusikere på Scene West.

Og dermed har vi nevnt tre av hovedscenene under Oslo-festivalen. Konserthuset byr ellers på a cappella-gruppa Take Six, Gamle Logen på Ophelia Ragtime Orchestra, Scene West på Solveig Slettahjell, Come Shine, en cooljazzkveld under ledelse av John Pål Inderberg, samt Johnny Griffin med dansk trio. Kulturkirken Jakob hører også med blant hovedscenene; her spiller Clark Terry med sitt amerikanske stjernelag og Håvard Wiik og Christian Wallumrød i duoformat.

Men det er flere viktige scener i Oslo, blant annet Blå, Smuget, Herr Nilsen og Stortorvets Gjæstgiveri. Vi kan som nevnt ikke gå i detalj her, men kan vise til informasjon på www.oslojazz.no. De to andre festivalene har like enkle adresser: www.kongsbergjazz.no og www.moldejazz.no. Og det er vel urettferdig å ikke nevne en fjerde festival i sommer: den som finner sted i Haugesund omtrent samtidig med Oslofestivalen, se www.sildajazz.no. God sommerplanlegging!

---
DEL

Legg igjen et svar