Ferskvannsperle om Bosnia-krigen

Å lese Faruk Sehics roman er som å vaske av seg hverdagsspråkets grå støv og de politiske dikotomienes svettelukt.

Birgitte Bjornoy
Email: bbjornoy@gmail.com
Publisert: 12.05.2016

Faruk Sehic: Quiet flows the Una. Istros Books, 2016

«Helheten er det eneste som kan helbrede folk i vår tid.» Dette uttalte den norske forfatteren Liv Køltzow på P2-programmet Salongen i høst, i forbindelse med lanseringen av sin siste bok – en bok hun har skrevet med en tung Parkinson-lidelse. Veien herfra til en ung bosnisk forfatter som skriver om Bosnia-krigen på 1990-tallet virker kanskje lang, men de minner oss begge på at litteraturen kan være livsviktig.

Sjangerblanding. I Sehics bok handler det om flere nivåer av helhet og kontinuitet. På et underliggende plan kritiserer han vår tids opptatthet av informasjon fremfor innsikt og intuisjon, mens den mer overordnede fortellingen handler om et menneske som er ødelagt av krig og forsøker å sette seg selv sammen igjen. Romanen er en komplisert sammenveving av drømmer, minner, poesi og historiefortelling, med klare psykoanalytiske trekk. Boken er illustrert av den bosniske tegneren Aleksandra Nina Knezevic, og hennes lekne penn understreker de surrealistiske trekkene og lengselen etter en uskyldig og harmonisk barndomstid, så vel som den svarte humoren som preger mye østeuropeisk litteratur.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.