Fengslet i sitt eget hjem

På taket har israelske soldater etablert en militærpost. Utenfor døren står en vakt. Slik har den palestinske ni-barnsfamilien levd i fire måneder. Røde Kors nektes adgang.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 22.03.2001

Marerittet for familien Ayidi i Gaza begynte rett etter at det palestinske opprøret brøt ut i september i fjor. Israelske stridsvogner tok stilling like nedenfor huset, som ligger ved hovedveien mellom den israelske bosettingen Netzarim og Israel.

– Soldatene skjøt på og rundt huset og hadde tydeligvis håpet at vi skulle evakuere. Men vi regnet med at de ville rive huset om vi flyktet. Derfor bestemte vi oss for å bli, forteller famliefaren Hussein Ayidi.

Frykten for rivning var ikke uten grunn. To nabohus ble revet etter at beboerne flyktet fra soldatenes skyting og trakkasering. Familiene som flyktet holder nå til i hvert sitt telt som Røde Kors har gitt dem.

De israelske soldatenes neste trekk var å ødelegge den fem mål store eiendommen rundt Ayidis hus. Bulldosere rykket opp appelsin- og oliventær, ødela veien fra huset og ned til hovedveien, kuttet elekrisitetsledningene og kloakkavløpet og ødela to brønner.

Slike ødeleggelser er gjennomført i stor stil i dette området. Hele 17 småfabrikker og verksteder og 50 brønner er rasert av israelske bulldosere langs den samme veien, som palestinere nå har forbud mot å ferdes på.

Da familien Ayidi fortsatt ikke gjorde tegn til å flytte, kom soldatene etter noen uker og banket på døra. De krevde å få gå opp på taket på huset, noe Ayidi avviste.

Ifølge Ayidi truet soldatene med å rive huset om han ikke slapp dem inn. Deretter skjøv de ham tilside og brøytet seg vei opp trappene. Etter å ha ransaket huset, lempet soldatene hundrevis med sandsekker opp på taket og etablerte en fast militærpost der, utstyrt med granatkastere og radar. Et spisskammer i trappeoppgangen ble ødelagt, for soldatene trengte plassen til sitt eget utstyr.

Menneskeskjold for soldater

– Siden da har vi levd som i et fengsel. En soldat holder vakt utenfor døra. Vi må innhente tillatelse fra kommandanten på taket for å gå ut av huset. Også minstemann på to år nektes å leke på tunet uten tillatelse fra den ansvarlige offiseren. Det skal minst være fire familiemedlemmer inne i huset til enhver tid. Det betyr at når de seks største barna er på skolen, og jeg er på markedet for å handle, får ikke kona mi lov å gå ut for å henge opp klesvasken. Når barna kommer fra skolen, kommer en soldat dem i møte og sjekker ranslene. Soldatene kan finne på å legge skolebøkene utover den våte leira i regnvær, forteller faren indignert.

– Vi brukes som menneskeskjold for soldatene. De regner med at så lenge vi er i huset, vil ikke palestinsk gerilja angripe dem, sier Ayidi.

– Det verste er når de skyter fra taket om nettene. Jeg kan ikke beskrive mine følelser når barna våkner opp og skriker av skytingen. Om dagen er de blitt rastløse og aggressive, og har begynt å slå hverandre. Jeg selv er blitt nervøs og irritabel, og kan fike til både barna og kona uten grunn, tilstår faren.

53 år gamle Hussein Ayidi ser på klokka. Han løy på seg en forklaring overfor soldatene for å få tillatelse til å dra fra huset og møte Ny Tid i Gaza. Nå må han tilbake til avtalt tid.

For å komme hjem må han gå over en kilometer gjennom en olivenlund, deretter over de åpne, ødelagte markene. Soldatene vil følge hans bevegelser i kikkertsiktet, og skal kjenne ham igjen på klærne. To bønder er blitt skutt og drept i dette området fordi soldatene ikke kjente dem igjen.

Røde Kors nektes adgang

Helt siden de israelske soldatene etablerte posten på Ayidis hustak i desember, har Det internasjonale røde kors (ICRC) uten hell prøvd å besøke familien. ICRC»s ansvarlige i Gaza, Stephan Gacquier, forteller til Ny Tid at den israelske hæren gang på gang har avslått deres anmodning om å få besøke familien.

– Den israelske hæren har ikke vært samarbeidsvillig i denne saken. Vi har sendt et team til fots noen ganger, men de er alltid blitt nektet adgang av soldatene, sier Gacquier.

Den israelske journalisten Amira Hass satte sitt eget liv i fare da hun tok seg fram til huset for to uker siden. Til tross for at hun ga beskjed til hæren om at hun ville komme gående til huset, ble hun beskutt av soldatene.

– De skjøt i bakken bare en meter foran meg. Det var ingenting å gjemme seg bak. Jeg stoppet opp og ringte både hæren og avisredaksjonen. Etter en time kom en patrulje og fulgte meg opp til huset, hvor jeg fikk slippe inn, forteller Hass, som skriver for avisen Ha»aretz.

«Sikkerhetshensyn»

En talsmann for den israelske hæren, Alain Ganancia, forklarer at den militære stillingen er etablert på huset for å forsvare israelske soldater og bosettere som ferdes langs veien nedenfor huset.

– Det har vært mye terror-aktivitet i området, og vi fant det nødvendig å ha kontroll over dette huset som har en strategisk posisjon. Men dette er en midlertidig ordning, sier talsmannen, som bekrefter at soldatene av sikkerhetshensyn krever at noen av familiemedlemmene er inne i huset til enhver tid. Han avviser at dette kan betegnes som «menneskeskjold».

Når det gjelder ødeleggelsene rundt huset hevder Ganancia at elektrisitetsledningene ble kuttet av en palestinsk bombe langs veien, og ikke av hærens bulldosere slik familien har forklart. Ødeleggelsen av kloakkledninger og brønner, som er husets eneste vannforsyning, er talsmannen ikke informert om. Han sier han tviler på at dette er ødelagt med hensikt.

Den militære talsmannen bekrefter videre at Røde Kors har vært nektet adgang.

– Det er riktig at vi har mottatt en søknad fra Røde Kors om et besøk til familien. Vi arbeider med saken, og jeg håper at det skal gå i orden i løpet av få dager, sier talsmannen.

Kommentarer