Fengslet etter Facebook-ytring

«Nyheten om 20 skadde bosettere er god,» skrev Majd Atwan (22) på sin Facebookprofil. Så havnet hun i fengsel.

 

Klokken har såvidt passert to en natt i april 2016. Plutselig vekkes familien Atwan av at det banker på ytterdøren. De ser ut av vinduet – og oppdager at hele området er dekket av væpnede soldater.

«Vi ble livredde. Mannen min gikk for å åpne døren, og fikk vite at de var kommet for å hente datteren vår Majd. Det var sjokkerende. Majd har aldri vært politisk aktiv. Hun jobber med sminke, er utdannet ved en skjønnhetsskole, og interesserer seg mer for negler enn for politikk,» forteller moren Nidal når Ny Tid møter henne i familens hjem i landsbyen al-Khader like utenfor Betlehem. Dagen før ble rettssaken mot Majid avgjort i militærdomstolen Ofer. For første gang siden arrestasjonen fikk Nidal snakke med datteren. Hun husker godt natten for to måneder siden.

«Jeg vekket Majd og fortalte henne at det hadde kommet soldater som ville hente henne. Vi gikk ned sammen. Soldatene viste oss en arrestordre på hebraisk. Majd ble hysterisk og prøvde å motsette seg arrestasjonen – jeg prøvde å roe henne ned. Soldatene fortalte at de skulle ta henne med for bare tre dager, og deretter komme tilbake med henne,» forteller Nidal.

Screen Shot 2016-06-09 at 11.55.28Noen dager senere fikk familien en telefon fra politiet, som ba dem skaffe en advokat. Majd var siktet for å ha oppfordret til vold via Facebook, og for å ha truet den israelske staten. Bakgrunnen var en oppdatering på Facebook som Majd skrev i kjølvannet av at en buss ble sprengt i Vest-Jerusalem, der rundt 20 mennesker ble skadet. I Facebook-oppdateringen ga Majd uttrykk for at skadde bosettere var gode nyheter.

… OBS. teksten fortsetter …

Ny Tid i julegave

Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.