Fengslet etter Facebook-ytring


«Nyheten om 20 skadde bosettere er god,» skrev Majd Atwan (22) på sin Facebookprofil. Så havnet hun i fengsel.

Email: carima@nytid.no
Publisert: 14. juli 2016

 

Klokken har såvidt passert to en natt i april 2016. Plutselig vekkes familien Atwan av at det banker på ytterdøren. De ser ut av vinduet – og oppdager at hele området er dekket av væpnede soldater.

«Vi ble livredde. Mannen min gikk for å åpne døren, og fikk vite at de var kommet for å hente datteren vår Majd. Det var sjokkerende. Majd har aldri vært politisk aktiv. Hun jobber med sminke, er utdannet ved en skjønnhetsskole, og interesserer seg mer for negler enn for politikk,» forteller moren Nidal når Ny Tid møter henne i familens hjem i landsbyen al-Khader like utenfor Betlehem. Dagen før ble rettssaken mot Majid avgjort i militærdomstolen Ofer. For første gang siden arrestasjonen fikk Nidal snakke med datteren. Hun husker godt natten for to måneder siden.

«Jeg vekket Majd og fortalte henne at det hadde kommet soldater som ville hente henne. Vi gikk ned sammen. Soldatene viste oss en arrestordre på hebraisk. Majd ble hysterisk og prøvde å motsette seg arrestasjonen – jeg prøvde å roe henne ned. Soldatene fortalte at de skulle ta henne med for bare tre dager, og deretter komme tilbake med henne,» forteller Nidal.

Screen Shot 2016-06-09 at 11.55.28Noen dager senere fikk familien en telefon fra politiet, som ba dem skaffe en advokat. Majd var siktet for å ha oppfordret til vold via Facebook, og for å ha truet den israelske staten. Bakgrunnen var en oppdatering på Facebook som Majd skrev i kjølvannet av at en buss ble sprengt i Vest-Jerusalem, der rundt 20 mennesker ble skadet. I Facebook-oppdateringen ga Majd uttrykk for at skadde bosettere var gode nyheter.

«Hun kom med en ubetenksom kommentar. Alle skriver og kommenterer ting på Facebook – alle i Majds generasjon er aktive på sosiale medier. Jeg tror formålet med å fengsle dem er å avskrekke folk fra å uttrykke misnøye med situasjonen her i Palestina. Og det ser ut til å virke – jeg kjenner flere foreldre som nekter barna sine å være på Facebook fordi de er redde,» forteller Nidal.

Flere arrestert. Siden Majd ble fengslet i april, har saken vært oppe i retten seks ganger. Den endelige dommen ble på 45 dagers ubetinget fengsel og en bot på 6000 norske kroner. I tillegg risikerer Majd tre måneders fengselsstraff dersom hun skriver noe liknende på Facebook igjen de neste tre årene. Da dommen falt, hadde den unge jenta allerede tilbrakt 21 dager i fengsel. Majds tilfelle føyer seg inn i rekken av flere liknende saker der palestinske ungdommer har blitt arrestert for å ha postet ting på Facebook. I april ble de tre unge kvinnene Noor al-Islam Darwish, Hala Beitar og Salam Abu Sharar, alle studenter ved Al-Quds-universitetets campus i Abu Dis, arrestert i Ramallah på grunnlag av Facebook-ytringer. Samme måned ble også den palestinske poeten Dareen Tatour fra Nasaret fengslet for å ha publisert dikt på Facebook.

Ifølge organisasjonen Prisoners Club, som er en interesseorganisasjon for palestinere i fengsel, har over 157 personer siden oktober i fjor blitt fengslet for ting de har postet på Facebook. Dette er en dramatisk økning siden 2014, da det var 14 registrerte tilfeller av det samme. Noen av de arresterte sitter i såkalt administrativ forvaring uten tiltale og dom.

«Israel kaller seg et demokrati, men myndighetene arresterer folk som uttaler seg kritisk om okkupasjonen av Palestina. Dette plasserer Israel i kategori med land de ikke liker å sammenlike seg med – land som aktivt jobber imot menneskerettigheter,» sier lederen av organisasjonen Abdallah al-Zeyhari.

Økende vold. Siden oktober i fjor har det foregått en eskalering i voldsepisoder mellom israelske soldater og palestinere. Over 200 palestinere har blitt drept av israelske styrker, mange av dem etter å ha gått til angrep på israelske soldater. Tallet på drepte israelere er 28, mange av dem sivile.

«Den økende fengslingen på basis av Facebook-statuser er en ny praksis, og det kan virke som om dette er noe Israel gjør fordi de ikke klarer å håndtere opprøret de nå er vitne til. Likevel tror jeg ikke dette vil hindre folk i å gjøre opprør. På 20 år har over 300 000 mennesker blitt fengslet for sin motstand, men folk har likevel ikke sluttet å protestere,» påpeker al-Zeyhari.

Israels utenriksdepartement bekrefter overfor avisen Al Jazeera at myndighetene nå overvåker palestinske nettsider på leting etter oppfordringer eller støtteerklæringer til vold mot israelere.

«Vi jobber tett med å avsløre mønstre når det gjelder voldsoppfordringer innad i det palestinske samfunnet,» sier departementets talsperson til Al Jazeera.

 

Abonnement kr 195 kvartal