Fengslet etter Facebook-ytring


«Nyheten om 20 skadde bosettere er god,» skrev Majd Atwan (22) på sin Facebookprofil. Så havnet hun i fengsel.

 

Klokken har såvidt passert to en natt i april 2016. Plutselig vekkes familien Atwan av at det banker på ytterdøren. De ser ut av vinduet – og oppdager at hele området er dekket av væpnede soldater.

«Vi ble livredde. Mannen min gikk for å åpne døren, og fikk vite at de var kommet for å hente datteren vår Majd. Det var sjokkerende. Majd har aldri vært politisk aktiv. Hun jobber med sminke, er utdannet ved en skjønnhetsskole, og interesserer seg mer for negler enn for politikk,» forteller moren Nidal når Ny Tid møter henne i familens hjem i landsbyen al-Khader like utenfor Betlehem. Dagen før ble rettssaken mot Majid avgjort i militærdomstolen Ofer. For første gang siden arrestasjonen fikk Nidal snakke med datteren. Hun husker godt natten for to måneder siden.

«Jeg vekket Majd og fortalte henne at det hadde kommet soldater som ville hente henne. Vi gikk ned sammen. Soldatene viste oss en arrestordre på hebraisk. Majd ble hysterisk og prøvde å motsette seg arrestasjonen – jeg prøvde å roe henne ned. Soldatene fortalte at de skulle ta henne med for bare tre dager, og deretter komme tilbake med henne,» forteller Nidal.

Screen Shot 2016-06-09 at 11.55.28Noen dager senere fikk familien en telefon fra politiet, som ba dem skaffe en advokat. Majd var siktet for å ha oppfordret til vold via Facebook, og for å ha truet den israelske staten. Bakgrunnen var en oppdatering på Facebook som Majd skrev i kjølvannet av at en buss ble sprengt i Vest-Jerusalem, der rundt 20 mennesker ble skadet. I Facebook-oppdateringen ga Majd uttrykk for at skadde bosettere var gode nyheter.

Abonnement halvår kr 450

«Hun kom med en ubetenksom kommentar. Alle skriver og kommenterer ting på Facebook – alle i Majds generasjon er aktive på sosiale medier. Jeg tror formålet med å fengsle dem er å avskrekke folk fra å uttrykke misnøye med situasjonen her i Palestina. Og det ser ut til å virke – jeg kjenner flere foreldre som nekter barna sine å være på Facebook fordi de er redde,» forteller Nidal.

Flere arrestert. Siden Majd ble fengslet i april, har saken vært oppe i retten seks ganger. Den endelige dommen ble på 45 dagers ubetinget fengsel og en bot på 6000 norske kroner. I tillegg risikerer Majd tre måneders fengselsstraff dersom hun skriver noe liknende på Facebook …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)