Bestill høstutgaven her

Fengslende om tyveriet fra den offentlige pengepungen

The Panama Papers
Regissør: Alex Winter
(USA)

The Panama Papers framstår som en fengslende thriller om den verdensomspennende svindelen som førte til en skatteflukt til en verdi av flere milliarder dollar.

Historien om hvordan et lite team av tyske gravejournalister snublet over sitt livs scoop og delte det med hundrevis av kolleger over hele verden, gjør The Panama Papers til en fengslende film.

Alex Winters dokumentar er som en thriller der spenningen bygges opp sakte, men sikkert. Som i en fascinerende rettsprosedyre er vi vitne til hvordan en massiv lekkasje av dokumenter fra det panamanske advokatfirmaet Mossack Fonseca & Co. førte til en rekke arrestasjoner og fallet til noen av verdens aller mektigste.

Dette er en film som viser den verdensomspennende virksomheten med skatteflukt til en verdi av mange milliarder kroner, systematisk juridisk svindel og korrupsjon blant advokater, bankfolk og politikere, i utføringen av det den anonyme varsleren «John Doe» (som skuespilleren Elijah Wood gir stemme til) kaller «kapitalisme, sidestilt med økonomisk slaveri».

1 prosent av verdens rikeste eier nå større verdier enn de resterende 99 prosent til sammen.

Bare omfanget av tapte skatteinntekter – over 200 milliarder dollar årlig i USA og de øvrige vestlige landene – bidrar til å forklare hvorfor de siste tiårene har vært så snille med de ekstremt rike. 1 prosent av verdens rikeste eier nå større verdier enn de resterende 99 prosent til sammen.

Dette er en film som avslører de urovekkende menneskelige kostnadene av dette griske og obskøne tyveriet fra den offentlige pengepungen. Det er en film som burde blitt vist i hver by, favela, landsby og på hvert torg i hele verden. Den fortjener bredest mulig spredning og internasjonal fjernsynsvisning i beste sendetid.

The Panama Papers kaster også lys over journalistenes uvurderlige rolle i en tid da mørke krefter på ytre høyre er desperate etter å fremme en «post-fact»-agenda, der «sannhet» ikke lenger anses for å ha noen mening eller verdi.

Hvitvasking for høyt profilerte klienter

Kilden til Panama Papers-lekkasjen var et hittil ukjent advokatfirma, Mossack Fonseca & Co., grunnlagt i 1977, som ble drevet etter et enkelt og skamløst profitabelt . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte