Fenger ikke lenger

Etter 17 år skilles Blekkulf fra Naturvernforbundet. De mener han er for barnslig.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 24.05.2006
[miljø] Blekkulf skal ikke lenger være frontfiguren for unge miljødetektiver i Naturvernforbundet. Pengetrøbbel og uenighet har ført til brudd med skaperen av blekkspruten, Bente Roestad. Fra å ha rundt 25.000 medlemmer i sine glansdager, er det nå skarve 2500 medlemmer igjen.

Blekkulfs miljødetektiver skifter navn til Miljøagentene – og alle de ansatte forlater skuta. Daglig leder Andrew Kroglund forteller at det har vært mange og lange forhandlinger med Bente Roestad. Kroglund mener Blekkulf fungerte best for de yngste.

– Vi har hatt en målgruppe fra 3-12 år, men når barna blir 6-7 år er ikke Blekkulf så kul lenger. Heller litt barnslig, sier Kroglund.

Roestad er av en helt annen oppfatning:

– Min opplevelse etter mange år med dukketeater, radio og bøker om Blekkulf er at hans filosofi, som er basert på naturglede, har appell til barn opp til i hvert fall tolv år. Utover det ønsker jeg ikke å diskutere Blekkulf med Andrew Kroglund, sier Roestad.

Kroglund sier til Ny Tid at det ikke var mulig å betale Roestad så mye som hun hadde krav på ifølge royaltyavtalen. Roestad selv sier hun allerede har gitt avkall på mye penger fordi klubben var ille ute økonomisk. Hun varslet allerede i høst at hun ikke ønsket å fortsette samarbeidet.

– Jeg var ikke fornøyd med hvordan de hadde utviklet Blekkulf, sier hun til Ny Tid.

Blekkulf har fått en del kritikk for blant å knytte til seg Hydro som hovedsponsor, men Roestad ønsker ikke å utdype hva partene kranglet om.

– Nå skal vi ikke bo sammen mer, så da er det heller ikke nødvendig å diskutere mer. Men jeg kan bekrefte at det ikke var økonomi som var grunnen til at jeg trakk meg fra samarbeidet, sier hun.

Hun tar med seg Blekkulf og skal utvikle blekkspruten videre på egen hånd.

– Det kom en ny bok om Blekkulf i fjor, og jeg skriver på en ny bok nå. Jeg har allerede samarbeid med Kon-Tiki-museet, FN-sambandet og Kanal 24, og jeg arbeider med flere prosjekter for å videreutvikle Blekkulf for nye generasjoner av barn, sier hun.

Kroglund forklarer den økonomiske nedgangen med dårligere vilkår for organisasjoner i Norge.

– Dessuten er det stadig større konkurranse om barnas oppmerksomhet og et enormt trykk fra tv og spillverden. Unge «shopper» mer enn tidligere, sier han og understreker at selv om medlemstallet har sunket, er fortsatt 300 skoler og barnehager som er gruppemedlemmer.

Kroglund går over i jobb som rådgiver i Verdens naturfond (WWF). Organisasjonssjef Yvonne Thoresen slutter også. Daniel Sellevoll går inn som ny informasjonsleder.

Kommentarer