Feministerens opptur og fall

The Feminister
Regissør: Viktor Nordenskiöld
(Sverige)


Hva skjer når man havner i posisjon til faktisk å kunne realisere politikken man hevder å stå for? Regissør Viktor Nordenskiöld har fulgte tidligere utenriksminister i Sverige, Margot Wallström, i fire år.

The Feministers kraftfulle premiss varsler en radikal kursendring: «I en æra av mannlige despoter erklærer Margot Wallström at hun vil føre en feministisk utenrikspolitikk.» I oktober 2014 leder utenriksminister Wallström Sverige inn i historien, som det første landet i verden med en slik uttalt agenda. «Feministisk politikk betyr at vi skal snakke og aktivt agitere for kvinnerettigheter, fred og sikkerhet,» sier Wallström i begynnelsen av filmen. Dokumentaren handler om den nasjonale og internasjonale motstanden mot gjennomføringen av en feministisk utenrikspolitikk. Etter møtet med filmens mer utfordrende partier, blir jeg sittende igjen med følelsen av at det er håpløst langt igjen til målet.

Filmede portretter av kjente politikere er blitt en egen sjanger de siste årene, både mens de er aktive og i tilbakeskuende tv-serieformat. Å komme tett på de med makt og beslutningsmyndighet appellerer og kan gi innsikt på ulike måter. The Feminister viser lekne takter med valget av tittel, men følger ellers svært så tradisjonelt utenriksministeren med kameraet. Filmen utfordrer på ingen måte sin hovedkarakter ved å forsøke å skape et mer nærgående portrett: Når og hvor kameraet må skrus av, eller ikke får slippe til, er talende. …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -
Ellen Lande
Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte