Feminist?

Er du feminist? spurte den svenske forfatteren Liza Marklund Bjarne Håkon Hanssen under et TV-program. Ap-mannen ble svar skyldig, for ikke visste han hva feminisme var og hvis han hadde noen anelse, trodde han det hadde det noe med mindre pene damer fra 70-tallet å gjøre. Reaksjonene på Hanssens uttalelser var heldigvis nok til å […]

Ny Tid

Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter.
(Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Er du feminist? spurte den svenske forfatteren Liza Marklund Bjarne Håkon Hanssen under et TV-program. Ap-mannen ble svar skyldig, for ikke visste han hva feminisme var og hvis han hadde noen anelse, trodde han det hadde det noe med mindre pene damer fra 70-tallet å gjøre.

Reaksjonene på Hanssens uttalelser var heldigvis nok til å skremme de fleste fra å avvise at de er feminister. Selv Kjell Magne Bondevik kan denne uken fortelle oss at han nok er feminist, slik svenske politikere har måttet erkjenne i tur og orden de siste årene. Bjarne Håkon Hanssen satte imidlertid fingeren på noe viktig, da han sa at «jeg vet ikke helt hva det er å være feminist, jeg». For det er det ikke sikkert at alle de som har erklært seg som feminister, eller som vil gjøre det bare de blir utfordret, heller vet. De bare svarer ja, fordi de skjønner det er tryggest. Eller de svarer som Hanssen.

Derfor går dagens utfordring til mennene: Vit hva du svarer på når du innen kort tid blir stilt spørsmålet «Er du feminist?» Er du beredt til å avstå penger og makt for at man skal få til reell likestilling? Har du tatt inn over deg at det er menn – ofte middelaldrende – som legger de fleste premissene i arbeids- og samfunnsliv? Er du med på at kvotering av kvinner inn i arbeidsliv, politiske verv eller bedriftsstyrer ikke handler om særbehandling. Ja, faktisk at det handler om å ikke særbehandle.

Den neste store prøven på feminismens stilling i det norske samfunnet kommer ved lønnsoppgjøret i vår. Hovedregelen har vært at vi ikke har bestått prøven. Arbeidstakersiden har ikke lagt nok vekt på kvinners lønn. Arbeidsgiverne har selvsagt ikke ønsket å gripe tak i det. Men hvordan vi lønner kvinner har avgjørende betydning for hvilken frihet kvinner har. Et minstemål må være at alle skal kunne forsørge seg selv. Også kvinner.

Vi venter i spenning på hva som blir resultatet av dragkampene om kvotering i aksjeselskapenes styrer. Høyres stortingsgruppe har avslørt at de ennå ikke har forstått at kvotering er et tiltak mot forskjellsbehandling, ikke et tiltak som forskjellsbehandler. Og ofte er det den forståelsen som mangler, når folk blir spurt: Er du feminist?

---
DEL

Legg igjen et svar