Feminismens nye vår

Den norske feministbevegelsen kritiseres for å være virkelighetsfjern, snever og lite inkluderende. Er det Sex og singelliv-jentene som er vår tids feminister?

Ny Tid
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,5,7,8,9,10,11,12,13,14,17″ ihc_mb_template=”1″ ]6. juni har den populære Sex og singelliv-filmen (Sex and the City – the Movie) premiere på kinosaler over hele Norge. Filmatiseringen av tv-serien, med Sarah Jessica Parker i hovedrollen, har skapt en verdensomspennende interesse for de fire handlingssterke kvinnene og deres tanker om menn, shopping, politikk og sosiale relasjoner.

Filmen har premiere en drøy uke etter at Universitetet i Oslo inviterer til jubileumskonferanse om den franske feministen Simone de Beauvoir (1908-1986) i anledning 100-årsdagen for hennes fødsel. 22. mai debuterer så afghansk-norske Farida Ahmadi med boka Tause skrik. Minoritetskvinners behov for anerkjennelse (Pax Forlag) der hun argumenterer for å utvide dagens norske feminismekamp.

Men hva har så den populære Sex and the City medfeministkamp å gjøre?

-Sex-og singelliv representerer først og fremst noe positivt, fordi den bidrar til å utvide feminismebegrepet. Den gir et større handlingsrom for kvinner. Disse damene har valgt karriere fremfor en tradisjonell situasjon med ekteskap og barn. De har det man kan kalle et ubekymret forhold til sex, og er ikke redde for at menn ikke vil ha dem, forklarer forfatter Ellisiv Lindqvist,kulturredaktør i det feministiske tidsskriftet Fett.

Hun påpeker at Sex og singelliv-jentene Carrie,Charlotte, Miranda og Samantha annekterer det som tidligere kun var forbeholdt menn, utflater kjønnsstereotypiene – og viser at kvinner kan ha kontroll over egen seksualitet.

Kvinnegruppa Ottar har lenge kritisert populærkulturens kvinneidealer der budskapet synes å være at det viktigste i livet er å skaffe seg en mann og pleie sitt utseende. Men også Ottar-leder Aasta Beate Håland ser mange positive sider ved Sex og singelliv-serien.

-All feminisme dreier seg om å skape handlingsrom innenfor samfunnslivet. Det videreføres jo her. Det hedonistiske og glamorøse kan imidlertid ta fokus vekk fra diskusjonen rundt maktstrukturene, det som skaper reell endring og likestilling, påpeker hun.

Selv om rollefigurene er konsum- og utseendeorienterte, mener Ellisiv Lindqvist at det er viktig med et meningsmangfold innenfor feminismen. Og der kommer Sex og singelliv inn, for å nå ut med budskapet om å gjøre kvinner til subjekter, ikke objekter:

– Populærkultur har det positive ved seg at den når ut til mange. Derfor har serien definisjonsmakt og kan være med å påvirke samfunnet. Det hjelper ikke å sitte på et kontor å drive med kjønnsforskningdersom det ikke når ut og får betydning for mennesker, uttaler Lindqvist.

Les mer i papirutgaven

[/ihc-hide-content]
Kommentarer
DEL