Feminisme er et besudlet begreb


SORT FEMINISME: En ny antologi om sort feminisme i Europa samler ideer og erfaringer fra en kamp, der alt for længe har stået i skyggen af sit amerikanske modstykke.

Khalid studerer journalistik og historie på Roskilde Universitet. fkhalid@ruc.d
Email: fkhalid@ruc.dk
Publisert: 2019-08-01
        To Exist is to Resist: Black Feminism in Europe
Forfatter: Akwugo Emejulu Francesca Sobande
, Storbritannien

Engang arbejdede jeg som student på et dansk forskningsprojekt, og da jeg startede, glædede jeg mig over udsigten til at blive indlemmet i et akademisk miljø med de romantiserede idealer, der medfølger. Det blev i høj grad også indfriet, indtil jeg en dag ledte efter en kollegas kontorplads. Jeg gik logisk nok til institutionens info-desk og forhørte mig om beliggenheden. Efter lidt skeptisk tasten bag skærmen fik jeg besked på, at det ikke var oplysninger, «man bare gav hvem som helst». Og så vendte sekretæren ellers tilbage til sin daglige dont. Jeg var trådt ind på institutionen som medarbejder, men blev med et snuptag til «hvem som helst». Efter lidt tid fandt jeg frem til afdelingen på egen hånd, og her blev jeg mødt af endnu flere spørgende øjne. Blikke, der fik mig til at tænke en ekstra gang over de fletninger, der hang langs mine skuldre, og det farverige tørklæde, jeg den morgen havde valgt at binde om dem. For hvis der er noget disse blikke kan, så er det at nære tvivl. Tvivl på ens omgivelser og tvivl på en selv. Er det dig, der projekterer? Kender de bare ikke dit ansigt? Tror de, du er her for at gøre rent? Jeg skældte mig selv ud for ikke at være forberedt. For naivt at have troet, at højere læreanstalter kunne være noget som helst helle fra en verden, hvor sorte kvinders tilstedeværelse ofte bliver betvivlet.

Usynlig, men synlig

Det her er selvsagt en promille af den usynliggørelse mange møder dagligt. Men en ting er sikkert: Sorte kvinder vænner sig fra en tidlig alder til at navigere mellem en usynliggørelse, der udvisker dem som subjekter, og en hyper-synlighed, der reducerer dem til objekter for andres stereotype begær. Det er denne dobbelthed og medfølgende fremmedgørelse, der blandt andet udfoldes i den nye antologi To Exist is To Resist: Black Feminism in Europe.

FOTOCREDIT: COLLAGE: MONIQUE MECKELBURG & VERONICA FARIAS

Antologien er en samling af tekster forfattet af enkeltindivider, politiske …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement halvår kr 450
       

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)