Feminisme er et besudlet begreb

SORT FEMINISME: En ny antologi om sort feminisme i Europa samler ideer og erfaringer fra en kamp, der alt for længe har stået i skyggen af sit amerikanske modstykke.

Avatar
Khalid studerer journalistik og historie på Roskilde Universitet. fkhalid@ruc.d
Email: fkhalid@ruc.dk
Publisert: 01.08.2019
           To Exist is to Resist: Black Feminism in Europe
Forfatter: Akwugo Emejulu Francesca Sobande
, Storbritannien

Engangarbejdede jeg som student på et dansk forskningsprojekt, og da jeg startede, glædedejeg mig over udsigten til at blive indlemmet i et akademisk miljø med deromantiserede idealer, der medfølger. Det blev i høj grad også indfriet, indtiljeg en dag ledte efter en kollegas kontorplads. Jeg gik logisk nok tilinstitutionens info-desk og forhørte mig om beliggenheden. Efter lidt skeptisktasten bag skærmen fik jeg besked på, at det ikke var oplysninger, «man bare gav hvem som helst». Og så vendte sekretæren ellerstilbage til sin daglige dont. Jeg var trådt ind på institutionen som medarbejder,men blev med et snuptag til «hvem som helst». Efter lidt tid fandt jeg fremtil afdelingen på egen hånd, og her blev jeg mødt af endnu flere spørgendeøjne. Blikke, der fik mig til at tænke en ekstra gang over de fletninger, derhang langs mine skuldre, og det farverige tørklæde, jeg den morgen havde valgtat binde om dem. For hvis der er noget disse blikke kan, så er det at næretvivl. Tvivl på ens omgivelser og tvivl på en selv. Er det dig, derprojekterer? Kender de bare ikke dit ansigt? Tror de, du er her for at gørerent? Jeg skældte mig selv ud for ikke at være forberedt. For naivt at havetroet, at højere læreanstalter kunne være noget som helst helle fra en verden,hvor sorte kvinders tilstedeværelse ofte bliver betvivlet.

Usynlig, men synlig

Det her er selvsagt en promille af den usynliggørelse mange møder dagligt. Men en ting er sikkert: Sorte kvinder vænner sig fra en tidlig alder til at navigere mellem en usynliggørelse, der udvisker dem som subjekter, og en hyper-synlighed, der reducerer dem til objekter for andres stereotype begær. Det er denne dobbelthed og medfølgende fremmedgørelse, der blandt andet udfoldes i den nye antologi To Exist is To Resist: Black Feminism in Europe.

FOTOCREDIT: COLLAGE: MONIQUE MECKELBURG & VERONICA FARIAS

… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.