Fem bilder og et brev

Om Camilla Groths Et sted der ute er jeg lykkelig (Flamme Forlag)

BOK/POESI

– Hør på dette: Der er solen (…)
– Det er den fineste dagen. Det sier NRK.
– Ja, men i boka. For et sprikende lys, det dekker jo hele himmelen.
– Det er den i Rådhuset.
– Nei, i Aulaen.
– Jeg var på Kammerfestivalen. Før jeg møtte deg. Det var vanskelig å få bare én billett. De solgte to og to billetter. Alt er liksom lagt opp til at man er to.
– Så varmt det ble plutselig. Kanskje den til og med kan få planter til å gro. / – Kom, vi setter oss ned.

1. Solen. Vi sitter på balkongen i Oslo. Det er juli. Jeg leser høyt fra Et sted der ute er jeg lykkelig. Jeg leser sakte. Ikke like sakte som diktene er skrevet. Haha, det skulle tatt seg ut. Hun skriver nok sakte, hun der Groth. Vel fremstår noen av tekstene hennes muntlige, liksom ramlende rockelåter av Håkan Hellström eller Pedro Carmona-Alvarez. Men som den regisserte spontaniteten er Groth, som 00-tallets indierockere, hyperbevisst sine virkemidler. Ordleken hennes er et eksempel:
Bli ansikter / Bli insekter / Bli pustevesener, skriver Groth. Leken hennes er smittsom. Jeg blir med. Blir nye ord! Bli språk! Bli skaper! Gjør deg, som forfatter er, til Gud! Groth skaper muligheter. Muskelminner finnes hos henne. Det finnes en tørr sjø, altså luften. Som hos Munch, finnes det lys. Det finnes mørke. Bli lys! Bli mørke!
Bli alfabet og baobab-tre. Bli cedertre og elv og delta
Bli med
tilbake til det første diktet i boken. Groth skriver:
Bli ansikter / Bli insekter / Bli pustevesener / Bli farger som vrir seg i huden / Bli hudskrot og føtter som flyter i en skitten elv / Bli sangens vekt i vannet / Bli hodet som synker ned i kroppen / Bli alle måter å gå på / Bli drømmens materie / Bli sopptråder som holder det hele sammen / Bli stille ropende munn / Det er nå det skjer!

Edvard Munch: Pubertet (1894-95)
Edvard Munch: Pubertet (1894-95)

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.