Bestill sommerutgaven her

Feilinformerer Strålevernet?

Avatar photo
Lars Klæboe
Seniorrådgiver, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA)
DEBATT / Feilinformerer vi allmenheten?

I en kronikk i Ny Tid 18. juni hevder Ingrid Wreden Kåss at Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) feilinformerer allmenheten om farene ved stråling fra trådløs teknologi.

DSA forholder seg til oppdatert kunnskap fra WHO, EUs ekspertgrupper og andre anerkjente institusjoner, som alle konkluderer med at det ikke er vist at strålingen fra trådløs kommunikasjon fører til helseskade, så lenge den er lavere enn grenseverdiene.

I tillegg til å beskylde DSA for feilinformasjon, blir vi også kritisert for å ikke tilby hjelp til de som mener de blir syke av strålingen. Her er det behov for rolleavklaring. DSA anerkjenner at folk har plager, men det er helsevesenet som er adressat hvis man er syk eller har plager, uansett hva man mener er årsak til plagene.

DSA har et forvaltningsansvar, som i tillegg til å informere om kunnskapsstatus, også innebærer å sikre at strålingen i samfunnet er forsvarlig.  Diagnostisering og behandling er ikke DSAs ansvar.

Videre ønskes det å gi inntrykk av at vi i Norge tillater mye mer stråling i våre omgivelser enn andre, ved å nevne enkelte land som har lavere grenseverdier enn oss. Strålingen i omgivelsene i Norge er promiller av grenseverdien, tilsvarende som i hvilket som helst land i Europa, også landene som Wreden Kåss ønsker å gi inntrykk av at har mindre stråling i sine omgivelser enn Norge.

Det vises til at enkelte organisasjoner advarer om helseskade, og DSA kritiseres for å . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Mest leste

Jeg var helt ute av verden

Essay: Forfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.

Når man i stillhet vil disiplinere forskningen

PRIO: Mange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.

Er Spania en terrorstat?

SPANIA: Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.

Er det noen grunn til å juble over koronavaksinen?

COVID-19: Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?

De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veien

Militært: Vi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?

Hjemlengsel

Bjørneboe: Jens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.

Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokka

Y-BLOKKA: Fem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.

En tilgitt, lutret og salvet korgutt

Tangen: Finansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.

Michael Moores nye film: Kritisk til alternativ energi

MiljøFor mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.

Pandemien vil skape en ny verdensorden

Mike Davis: Ifølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.

Sjamanen og den norske ingeniøren

SAMHOLD: Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.

Hudløs eksponering

Anoreksi: Ublu bruker Lene Marie Fossen sitt eget forpinte legeme som lerret for sorg, smerte og lengsel i sine serier av selvportretter – aktuelle både i dokumentarfilmen Selvportrett og i utstillingen Gatekeeper.