Bestill høstutgaven her

Feilinformerer Strålevernet?

Lars Klæboe
Seniorrådgiver, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA)
DEBATT: Feilinformerer vi allmenheten?

I en kronikk i Ny Tid 18. juni hevder Ingrid Wreden Kåss at Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) feilinformerer allmenheten om farene ved stråling fra trådløs teknologi.

DSA forholder seg til oppdatert kunnskap fra WHO, EUs ekspertgrupper og andre anerkjente institusjoner, som alle konkluderer med at det ikke er vist at strålingen fra trådløs kommunikasjon fører til helseskade, så lenge den er lavere enn grenseverdiene.

I tillegg til å beskylde DSA for feilinformasjon, blir vi også kritisert for å ikke tilby hjelp til de som mener de blir syke av strålingen. Her er det behov for rolleavklaring. DSA anerkjenner at folk har plager, men det er helsevesenet som er adressat hvis man er syk eller har plager, uansett hva man mener er årsak til plagene.

DSA har et forvaltningsansvar, som i tillegg til å informere om kunnskapsstatus, også innebærer å sikre at strålingen i samfunnet er forsvarlig.  Diagnostisering og behandling er ikke DSAs ansvar.

Videre ønskes det å gi inntrykk av at vi i Norge tillater mye mer stråling i våre omgivelser enn andre, ved å nevne enkelte land som har lavere grenseverdier enn oss. Strålingen i omgivelsene i Norge er promiller av grenseverdien, tilsvarende som i hvilket som helst land i Europa, også landene som Wreden Kåss ønsker å gi inntrykk av at har mindre stråling i sine omgivelser enn Norge.

Det vises til at enkelte organisasjoner advarer om helseskade, og DSA kritiseres for å ikke ta advarslene . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

- egenannonse -

Siste kommentarer:

Siste artikler