Norge skal utlevere Eugene Nkuranyabahizi til Rwanda, som anklager ham for folkemord. Nå kan Ny Tid avsløre at flere av vitnene sier de avga falske vitnemål.

Undersøkende journalist i Ny Tid.
Email: oystein@nytid.no
Publisert: 2016-08-18

Fengselsdøren lukkes tungt bak Eugene Nkuranyabahizi. Han løfter blikket opp fra bordplaten i det vesle besøksrommet i Stavanger fengsel, og sier: «Det er barna mine som holder meg oppe i alt dette.» Av de tre årene han har sittet varetektsfengslet, har han tilbrakt 11 måneder i isolasjon. «Jeg har mistet både jobben og friheten, og jeg har sittet varetektsfengslet i over 1000 dager. Ikke send meg til overgripere. Da er alt over for meg,» sier Nkuranyabahizi. Når som helst kan han settes på flyet til Rwanda.

Falske forklaringer. Nkuranyabahizi kom til Norge i 1999 som FN-kvoteflyktning fra Rwanda via Kenya. Han utdannet seg og tok både bachelor- og mastergrad i økonomi og ressursforvaltning ved Universitetet i Ås, giftet seg, fikk tre barn, jobbet i oljebransjen og senere i Lånekassen. Han har vært aktiv i baptistmenigheten i Stavanger i mange år, og har en egen støttegruppe som protesterer mot at han skal utleveres til Rwanda. Nkuranyabahizi har blitt forsvart av Brynjulf Risnes i Matrix advokater siden 2015. Risnes har selv reist til Rwanda for å gjøre undersøkelser, og har blant annet ved hjelp av et nederlandsk team fått hentet inn en rekke vitneforklaringer i etterkant av rettssakene mot Nkuranyabahizi i Norge.

Ny Tid har fått innsyn i video- og lydopptak fra flere vitner som kan kaste et helt nytt lys over anklagene mot Nkuranyabahizi. Både norsk rett og Justis- og beredskapsdepartementet har fått oversendt informasjonen om vitneforklaringene, og blitt tilbudt å se videoene og lydfilene. Vitnene står frem med fullt navn. De forteller at de ønsker å forklare seg i norsk rett, men at de ikke ønsker å stå frem i media med navn og bilde, i frykt for represalier fra rwandiske myndigheter. To vitner som ble vektlagt av retten i Norge, forteller nå at de løy til Kripos fordi de var under press av rwandiske myndigheter. Forklaringen de to vitnene tidligere ga, var en sentral årsak til at lagmannsretten landet på at det var skjellig grunn til mistanke – og dermed grunnlag for utlevering av Nkuranyabahizi. Det ene vitnets forklaring ble spesielt vektlagt av lagmannsretten. Han var den eneste som fortalte at Nkuranyabahizi hadde vært på åstedet der en rekke mennesker ble drept. I videoopptakene Ny Tid har fått tilgang til, sier mannen blant annet dette: «Jeg velger å …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)