Fascinerende om fascismen

IDEOLOGI: Vet vi nok om fascismen til å forstå den?

Kroglund er kritiker og skribent.
Fascisme. En introduksjon til komparative studier

IDEOLOGI: Vet vi nok om fascismen til å forstå den?

«Ser vi noen likhetstrekk fra mellomkrigstidens fascisme til dagens europeiske populister og Trump i USA?» Jeg stilte spørsmålet til den kjente krigshistorikeren sir Antony James Beevor under et arrangement på Norsk sakprosafestival i Oslo i oktober.

Hva svarte Beevor? Jeg skal spenne deg litt på pinebenken og tar omveien med en fersk bok. Dreyers Forlag har en utmerket serie som de kaller Dreyer Perspektiv, der de belyser viktige fenomener i oversiktlige og spennende utgivelser. Nå har turen kommet til fascismen, og forlaget har oversatt en oversikt over gjeldende kunnskap om fascisme og fascismeforskning. Forfatteren er ingen hvemsomhelst: Roger Griffin er professor emeritus i moderne historie og politisk teori ved Oxford Brookes University og en ledende akademiker på feltet.

Hva er fascisme?

Griffin tar oss med på en reise fra 1919 til i dag, fra fascismens spede begynnelse i Italia til dagens internettfascisme og hvit-makt-bevegelsen. Men hva er egentlig fascisme? Det vet vi vel alle?

Spørsmålet har vært en drivkraft i Griffins akademiske karriere. Gjennom flerfoldige bøker og publikasjoner har han bidratt til å etablere fagfeltet komparative fascismestudier.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal