Farvel til forbruksplasten

Plast hører til fortidas materialløsninger. Vi trenger en kursendring nå.

Du skal bruke plastkoppen én gang, men det tar naturen 50 år å bryte den ned. Store mengder plast havner i sjøen, hvor den blir spist av plankton, fisk, fugl og sjøpattedyr. Plast er et fossilt produkt, det er giftig og trenger opptil flere hundre år på å bli borte. Den globale produksjon nærmer seg 300 millioner tonn i året, og plastforsøpling i havet er en av de raskest voksende miljøutfordringene. Nettopp derfor hører plast til fortidens materialløsninger.

Plast i næringskjeden. Plast er til stor skade for livet i havet. Til tross for internasjonale forbud havner oppimot ti millioner tonn plast i verdenshavene hvert år. Dyr setter seg fast i plasttau, vikler seg inn i fiskeredskaper, spiser plastposer og forgiftes av mikroplast. Da Havforskningsinstituttet undersøkte havhest på Lista i 2011, viste det seg at 98 prosent av fuglene hadde plast i magesekken. Selv plankton og blåskjell spiser mikroplast. Plast finnes nå i hele næringskjeden, også i vår egen sjømat. Og mengden øker for hvert år som går.

Tiltak som hjelper. Norge er en havnasjon. Vår torsk, sild og laks selges med en visjon om rent hav. Da er det forstemmende at myndighetene synes handlingsplaner med litt ekstra midler til strandrydding er tilstrekkelig. Det er absolutt viktig å rydde strender i Norge, men det er ikke nok. Vi trenger tydelige politiske virkemidler som gjør at plastforbruket og -forsøplingen går ned.

Vi forventer at Regjeringen i stortingsmeldingen om avfall og sirkulærøkonomi kommer med forslag som gjør Norge til en leder i kampen mot plastforsøpling. Følgende tiltak vil hjelpe betydelig:

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.