DIGITALISERING: Cinema Futures er både en poetisk avskjed med et medium på vei ut og en kompleks analyse av den digitale revolusjonens mange sider.

Zoldnere er en latvisk filmregissør, kurator og publisist.
Email: astra.zoldnere@gmail.com
Publisert: 2020-03-09
Cinema Futures

Michael Palm (Østerrike/India/Norge/USA)

Filmindustrien burde betraktes som en del av tidens teknologiske omveltning. Alt blir mer effektivt og mindre personlig. I industrien som framstiller og framkaller analog film, har tusener mistet jobben. Forutsigelsene er at det samme vil skje ikke bare med sjåfører, butikkansatte og bønder, men også med leger, regnskapsførere, advokater, journalister, lærere – og hundrevis av andre yrkesgrupper.

Den østerrikske regissøren Michael Palm samtaler med ulike filmeksperter, blant dem superstjerner som Martin Scorsese, Christopher Nolan og Apicatpong Weerasethakul, i et forsøk på å sirkle inn den teknologiske endringens betydning for filmkunsten – og samfunnet for øvrig.

[ntsu_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=PM4ytsVaY9Y

Lønnsom digitalisering

Drivkraften bak den digitale revolusjonen er profitt. Analog film er kostbart, ikke bare å spille inn, men også å distribuere til nettverket av kinosaler. I løpet av den første uken en film lanseres, trengs det mellom 3000 til 4000 kopier. Senere havner de fleste av disse rett i søpla.

Kodak er i dag den siste dinosauren, den som fortsatt produserer analog film. Selskapet kan koste dette på seg fordi det fortsatt finnes gamle superstjerner, som Steven Spielberg og Christopher Nolan, som setter pris på filmens fysiske tilstedeværelse. Selv om Kodak har lovet å holde det gående, er det ingen som vet hvor lenge det vil forbli lønnsomt for selskapet å produsere analog film. Selv Spielberg og Nolan er nødt til å digitalisere filmene så snart de er spilt inn, siden de fleste kinosaler mang-
ler utstyr til å vise film analogt. Filmframvisere produseres ikke lenger, og de gamle som fortsatt holder koken, vil ikke vare evig.

Med vår tids teknologi kan en analog film vare i 500 år.

For litt siden ble jeg forespurt om …

Abonnement kr 195/kvartal


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)