Fargerikt om fatale fordommer

You will die at twenty
Regissør: Amjad Abu Alala
( Sudan)


URETT: Overtro og profetier danner rammen for en historie der en forbannelse sier at hovedkarakteren skal dø før han fyller tyve år.

Rammen er som hentet ut fra de kjente eventyrene, men det er religion og systemundertrykkelse denne sudanske filmen vil til livs. Handlingen finner sted på den overtroiske landsbygda, i nåtid. De som ikke fromt underkaster seg de religiøse lederne, blir ansett som syndige og skitne. Den dystre tematikken til tross, filmen veves sammen av sanselige scener til en stor funklende og livshyllende gobelin.

Skildringen er selvsikker og kontemporær. Fra gutten Muzamil som nyfødt blir båret fram av sin mor foran en profet i ørkenen, griper skjønnheten i tablåene seeren med en nesten hypnotiserende virkning. Ved siden av profeten danser en mann i transe mens han messer fram tall. Brått faller han i bakken, og florlett sandstøv virvles opp. Før det har lagt seg, er livet snudd på hodet for Muzamil. Hendelsen blir nemlig tolket som en profeti som fratar ham alle hans normale mulighetene til å gå på skole, få venner og ha en framtid med håp, drømmer og kjærlighet.


Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -
Ellen Lande
Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte