Får lage kopimedisiner

Samtidig som storflommen truer med å utløse en epidemi i Sør-Asia vant India en viktig rettssak mot legemiddelfirmaet Novartis.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[patenter] Flommen i India, Bangladesh og Nepal berører nå 35 millioner mennesker. Dødstallet i monsunsesongen er totalt kommet opp i 1.450. Malariamygg og bakterier som forårsaker diaré trives i det skitne og stillestående vannet, og hjelpeorganisasjonene frykter nå sykdomsepidemier.

– Myndighetene må gjøre mer for å hindre utbrudd av smittsomme sykdommer og diaré. Ellers vil vi bli vitner til mange dødsfall, mener UNICEFs helsesjef i India, Marzio Babille.

I denne situasjonen er seieren over det sveitsiske legemiddelselskapet Novartis gode nyheter for indiske myndigheter og hjelpearbeiderne.

– Dette er en enorm lettelse for millioner av pasienter og leger som er avhengige av rimelige kopimedisiner av god kvalitet fra India, sier lege og styreleder i Leger Uten Grenser Kristian Tonby.

Novartis saksøkte den indiske staten for å få endret en patentlov som ble vedtatt i 2005. Denne loven innebærer at patent ikke gis på mindre endringer av medisiner. Dermed blir kun reelle nyskapninger beskyttet av patentlovene. Novartis påsto at loven var i strid med TRIPS-avtalen i Verdens Handelsorganisasjon (WTO). Men mandag 6. august avviste domsstolen i Chennai sør i India Novartis’ søksmål.

– Vi er uenige i denne avgjørelsen, men vi kommer trolig ikke til å anke til høyesterett, sier en talskvinne for Novartis. Dersom Novartis hadde vunnet fram, ville det ført til en drastisk reduksjon i den indiske produksjonen av rimelige kopimedisiner som er viktige for pasienter i mange fattige land.

– Dommen innebærer at India kan fortsette å være «de fattige lands apotek», sier Kristian Tonby.

Det har vært knyttet stor spenning til denne rettssaken. Patent- og opphavsrettslovgivning er et hett tema også i de pågående forhandlingene i WTO i Genève. I et bredt spekter av saker knyttet til alt fra legemidler og teknologi til kunst og kultur mener kritikerne at digitalisering og globalisering gjør at reglene må reformuleres og tilpasses ei ny tid.

---
DEL