Får makt fra Norge

Blindern-student Hanan Albalkhe på Bjølsen er blitt et sentralt medlem av Syrias Nasjonalkoalisjon. Hun nærmer seg ambassadørstatus. - Vi forholder oss til Albalkhe i Norge, sier UDs Torgeir Larsen etter søndagens vedtak.

Avatar
Email: torbjorn@nytid.no
Publisert: 20.12.2012

Syria. Opposisjonens kamp mot Bashar Al-Assad-regimet i Syria gikk inn i en ny fase denne uka: Mens Norge åpner for patriotraketter i Tyrkia ved den syriske grensen, ble «Vennegruppen for Syria» 12. desember samlet i Marrakech, Marokko.

Søndag 9. desember kom erklæringen fra Norge som opposisjonen har ventet på: «Nasjonalkoalisjonen for de demokratiske og revolusjonære kreftene i Syria samler opposisjonen i kampen for et demokratisk styre. Norge anser i dagens situasjon Nasjonalkoalisjonen som den legitime representanten for det syriske folket,» erklærte utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). Onsdag sa USA det samme.

Og i Nasjonalkoalisjonen sitter syrisk-norske og Daraa-fødte Hanan Albalkhe (36) sentralt. Den Bjølsen-bosatte Blindern-studenten er en av kun 22 medlemmer fra Det syriske overgangsrådets 400 medlemmer som nå sitter i den nye Hanan Albalkhekoalisjonen, som ble opprettet i november. I praksis er Albalhe ikke langt fra å kunne regnes som en uoffisiell ambassadør til Norge for det syriske folk.

– Vi forholder oss til Hanan Albalkhe i Norge som en del av Nasjonalkoalisjonen. Jeg møtte henne senest fredag, før hun reiste til Nasjonalkoalisjonens møte i Kairo, sier UDs statssekretær Torgeir Larsen til Ny Tid, på telefon fra Marrakech.

REPRESENTANT: Hanan Albalkhe (36) stilte som visepresidentkandidat, men nådde ikke opp mot Syrias ledende feminist. Nå er Albalkhe sentral i kontakten med norsk UD. FOTO: SNC

Kommunikasjonsrådgiver ved Utenriksdepartementet, Veslemøy Lothe Salvesen, opplyser at de i Marrakech har hørt snakk om at Albalkhe skal bli en mer offisiell representant etterhvert, men understreker at det ikke er slik i dag.

Diaspora-ressursen

Også Albalkhe forteller til Ny Tid også om møtet med UD fredag 7. desember. Der fikk hun vite at Norge søndag, to dager senere, ville gå ut med støtte til opposisjonen.

– Det var en veldig god nyhet jeg fikk på møtet med Torgeir Larsen. Dette er en stor støtte for vårt arbeid, og vi setter veldig pris på at Norge nå støtter en samlet syrisk opposisjon, sier Albalkhe til Ny Tid.

Hun har nettopp kommet hjem til Norge fra møtet i Kairo, og hun reiser videre til Jordan 27. desember for å jobbe med syriske flyktninger. UD er glad for det norske innslaget hos de som nå anses å representere det syriske folket:

– Det er positivt at vi kan bruke henne til å løfte våre synspunkter inn i de foraene hun befinner seg i. På denne måten er diasporamiljøene i Norge en ressurs, sier Torgeir Larsen til Ny Tid.

I tillegg til personer fra Det syriske overgangsrådet består Nasjonalkoalisjonen av medlemmer fra ulike lokale råd, kurdiske grupperinger, politiske dissidenter og menneskerettighetsaktivister. Flere av minoritetene i Syria er representert.

– Jeg tror jeg ble valgt inn i Nasjonalkoalisjonen fordi jeg har vært veldig aktiv i Det syriske overgangsrådet. I tillegg har jeg vist at jeg har god kontakt med stater som Norge, samtidig som jeg også har kontakter på bakken i Syria. I tillegg var det viktig at jeg er kvinne, sier Albalkhe.

Albalkhe sto også til valg som visepresident for hele Nasjonalkoalisjonen, men tapte da avstemningen mot den anerkjente Assad-kritikeren Suheir Atassi (41), den ledende sekulære feministen i Syria. Hovedkvarteret til den nye koalisjonen ligger i Kairo, og et av temaene på møtet denne uka var etablering av en eksilregjering. Beslutning om dette ble imidlertid utsatt.

Stiller nye krav

Det er Ahmad Mouaz Al-Khatib, tidligere imam i Umayyademoskeen, som er valgt til president av Nasjonalkoalisjonen. Han er kjent for følgende sitat da han gikk ut på gatene tidlig i 2011 og startet protestene:

«Mine brødre, vi levde alle våre liv, sunnere, sjiaer, alawiter og drusere, som et hjertelig forent samfunn. Og med oss levde våre kjære kristne brødre som følger Jesus, fred være med ham. Vi bør følge denne bindingen mellom oss og beskytte den til alle tider.»

Det er den brede samlingen og bedre organisering av de opposisjonelle som gjør at Norge nå går inn for å tydeliggjøre støtten til Nasjonalkoalisjonen, får Ny Tid opplyst.

– Med den nye støtten øker også våre forventninger til opposisjonen. Selv om opposisjonen sier det er Assad som står bak de verste overgrepene i borgerkrigen, skjer overgrep på begge sider. Opposisjonen må gå foran som eksempel med en nulltoleranse for brudd på menneskerettigheter og humanitære prinsipper. For Norge som er en av de største humanitære aktørene i verden blir det humanitære perspektivet vårt viktigste innspill, sier Larsen.

– Hvilke risiko innebærer en slik anerkjennelse?

– Du bruker ordet anerkjenne, men vi har ikke anerkjent noen ting som helst i dette tilfelle. Vi anerkjenner stater ikke grupperinger eller individer. For eksempel anerkjenner vi staten Sverige, ikke Fredrik Reinfeldt som er statsminister.

Dette er ikke ordkløveri fra min side, men et prinsipielt viktig skille for oss.

– Ok, men søndagens uttalelse beveget norske posisjoner i retning av økt støtte til opposisjonen. Hvilke risiko ligger det i en slik dreining?

– Det er klart at det er risiko knyttet til dette. Vi forholder oss til et veldig uryddig landskap, med mange usikre elementer. Det er derfor vi understreker at det er i dagens situasjon vi ser at det er viktig å støtte Nasjonalkoalisjonen, sier Larsen på telefonen fra Marrakech, rett før han går i møtet med representanter for koalisjonen.

Norge har til nå gitt 210 millioner kroner til humanitær bistand til Syria.

Optimistisk og redd

Hanan Albalkhe beskriver situasjonen i Syria som verre enn tidligere. Hun reiser jevnlig til Jordan for å hjelpe flyktninger.

– Den humanitære situasjonen har hurtig forverret seg. Folk er slitne i Syria nå, sier Albalkhe.

– Hva tror du om tiden som kommer?

– Jeg er både optimistisk og redd. Redd fordi opprørene ikke har nok styrker til å avgjøre, optimistisk fordi opprørerne viser sterk vilje og vinner viktige seire. Samtidig ser vi stadig folk hoppe av fra regimet, senest talsmannen for Syrias Utenriksdepartementet, Jihad Makdisi, som reiste til London.

Like ved Aleppo ligger Syrias grense mot Tyrkia. Samme uke som statssekretær Larsen er i Marrakech reiste forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på todagersbesøk til Ankara og Nato-allierte Tyrkia. Presset øker mot Assad-regimet. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 14.12.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer