Fantasiens begrensninger


Fantasybølgen ruller videre på kino. Denne uka er det duket for Legenden om Narnia - Prins Caspian. Men sjangeren står overfor et slitasjeproblem.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2008-06-27

2000-tallet har vært dominert av fantasysjangeren. Ikke minst fordi filmene ofte kommer i form av hele serier: Ringenes Herre, Harry Potter og Legenden om Narnia er de mest prominente eksemplene i så måte. Enkeltbidrag som Eragon og Stardust tilhører faktisk unntakene. Og det gjenstår ennå å se om Det gylne kompasset vil få en oppfølger.

I Legenden om Narnia – Prins Caspian som hadde premiere 2. juli, venter nye prøvelser og utfordringer de fire Pevensie-søsknene. Mer enn 1000 år har passert i eventyrriket siden de var der sist, og gullalderen er for lengst over. Landet er invadert av de conquistadoraktige telmarinene, og løven Aslan – Kristussymbolet – ser ut til å være borte for godt. Derimot møter søsknene en snakkende bever og en særdeles kampdyktig mus. I tillegg til den atypiske telmarinen Caspian, selvfølgelig.

Appellen til fantasy er selvfølgelig at sjangeren byr på et univers hvor «alt kan skje». Her finner vi samtidig sjangerens …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal