Familieterapi i fem akter

You Have No Idea How Much I Love You. Regi: Pawel Lozinski

Månedens strømmefilm: Hva ligger egentlig bak ordet «elske»? To kvinner møtes hos en psykoterapeut. I en intim dialog mellom disse tre menneskene kommer fortiden etter hvert opp til overflaten.

Willemien w. Sanders
Sanders er kritiker, bosatt i Rotterdam.

You Have No Idea How Much I Love You.

Pawel Lozinski

For abonnenter: se filmen HER

You Have No Idea How Much I Love You er et godt eksempel på hvor viktig en åpningsscene er. Datteren Hania spør vennlig sin mor Ewa om hun vil begynne. Ewa ser på henne, og det virker som en tvil begynner å melde seg. Terapeuten, professor Bohgdan de Barbaro, ser bare fra den ene til den andre; moren ser bort. Noe er i ferd med å skje.

Terapeuten skal ta kvinnene med seg på en vanskelig reise mot et bedre forhold dem imellom.

You Have No Idea viser familieterapi i fem akter, klart opptegnet: introduksjon og presentasjon av problemet; problemet utarter; effekten dette har på den ene personen; effekten dette har på den andre; og så en åpen slutt. Regissør Lozinski setter filmens komplekse innhold i relieff ved å bruke en ekstremt stilisert og enkel form. Alle scenene er nærbilder av de tre protagonistene, og selv om en skygge av en av de andre er synlig nå og da – noe som tyder på flerkameraproduksjon – er de tre individene skilt fra hverandre. Dette knytter hver og en av dem tett til rollen som henholdsvis mor, datter og terapeut. De ulike seansene markeres ved at filmen går i svart, men sammenstillingen av de tre menneskene forblir den samme gjennom hele filmen. Kameraet observerer – men ikke bare, ettersom redigeringen av ansiktene, avhengig av hva som sies, kan leses som en kommentar.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL