Falskt USA-alibi

Norske debatter kan ofte synes absurde sett utenfra. Se bare på debatten rundt litteraturprisen fra National Book Critics Circles (NBCC), utdelt 8. mars i USA.

[ny trend] Blant de nominerte i kritikk-kategorien til den amerikanske NBCC-prisen var den Oslo-bosatte Bruce Bawer, for boka “While Europe Slept”, som omhandler Norge og advarer mot islam og det den myke europeiske innvandringspolitikken. Boka er blitt en bibel for nyfrelste som hiver seg på vår tids vekkelsesbølge mot «de andre», med henvisning til norske eller «kristne verdier».

I mai kommenterte debattredaktør Knut Olav Åmås, en av Norges største intellektuelle, boka over en helside i Aftenposten: Han påpeker at Bawer «ser storparten av Europas muslimer som uintegrerte og anti-demokratiske», men mener den uansett er «verdt å diskutere»: «Og Bawers bok er lett å diskutere, While Europe Slept er velskrevet politisk essayistikk og personlig preget reportasje i beste amerikanske tradisjon.»

Lederen for det amerikanske kritikerlauget NBCC, John Freeman, er ikke helt enig: «Jeg har aldri vært så flau over en nominering som jeg har vært med Bruce Bawers While Europe Slept», skrev Freeman på foreningens egen blogg. Og begrunnelsen: «Bokas hyperventilerte retorikk tipper over fra reell kritikk til islamfobi.»

Det som er gjengse meninger av nordmenn, som har det med å ære USA, anses altså av de samme amerikanere som u-amerikansk og fordomsfullt. Da forfatteren Eliot Weinberger offentliggjorde nomineringene, sa han foran en fullsatt sal at Bawer hadde bedrevet «rasisme som kritikk». Rett før hadde Bawer skrevet rosende om den høyreekstreme gruppa Sverigedemokratene, som han påstår har «stor folkelig sympati».

The New York Times skrev så om saken, som betegnes som årets hittil største litterære skandale i USA. De intervjuet imam Fatih Alev i København og den unge danske forfatterinnen Rushy Rashid: Interessant nok avviste begge rolig de utbredte påstandene om «sivilisasjonssammenstøt».

Bawers meninger oppleves som aparte i USA, men i Norge blir han anbefalt av nettstedet Honest Thinking, drevet av brødrene Jens Thomas og Ole Jørgen Anfindsen. Sistnevnte fikk sitt gjennomslag i Norge da journalist Jon Hustad intervjuet ham i Klassekampen i juni 2005. SSB rykket ut og avviste Anfindsens framskrivninger av innvandrerbefolkningen som «fullstendig feil». Men Hustad selv var tidligere ute med lignende konspirasjoner, i april 2003: «Om 30 år vil eit flertal av folket i Oslo ha bakgrunn frå den tredje verda. Men det vil ikke SSB fortelja oss.»

Forrige uke intervjuet Hustad så en snurt Jens Thomas Anfindsen, som hadde fått avslag fra Stortingets presselosje. Anfindsen driver nettstedet som hyller Hustads skriverier. Kanskje like greit at Freeman og Weinberger ikke får med seg norske debatter. Ikke lær amerikanske intellektuelle norsk.■

Kommentarer