Bestill sommerutgaven her

Faktiske og forestilte grenser

No Bears
Regissør: Jafar Panahi
(Iran)

FILM FRA SØR / Jafar Panahis “No Bears” er en sterk film i seg selv, men får enda større slagkraft i lys av situasjonen den nå fengslede iranske filmskaperen er i.

Jafar Panahi har vunnet priser på verdens viktigste filmfestivaler, inkludert Cannes, Venezia og Berlin, og er en av Irans mest anerkjente nålevende filmskapere. Dette til tross for innbitt motstand fra regimet han lever og arbeider under.

Panahi har blitt idømt yrkesforbud på hele 20 år, utreiseforbud, husarrest og fengsel, men har ikke desto mindre fortsatt å lage filmer, formodentlig under de iranske myndighetenes radar. Da han i sommer oppsøkte påtalemyndighetens kontor for å forhøre seg om fengslingen av regissørkollegaene Mohammad Rasoulof og Mostafa Aleahmad, ble Panahi igjen arrestert. Nå soner han en fengselsdom på seks år, som han opprinnelig ble idømt sammen med yrkesforbudet i 2010 for «propaganda mot myndighetene».

Solidaritetsmarkering

I lys av dette – og ikke minst de omfattende protestene i Iran den siste tiden – er det både gledelig og betimelig at Panahi var årets mottaker av Film fra Sørs ærespris. På festivalen i Oslo i november vant dessuten regissørens nye film No Bears hovedprisen Sølvspeilet. I tillegg ble han viet et miniretrospektiv bestående av langfilmene Taxi Teheran (2015) og Tre kvinner (2018).

No Bears hadde internasjonal premiere på filmfestivalen i Venezia i september, . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Avatar photo
Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

Du vil kanskje også like