Werner Herzog
Werner Herzog i Paris 2008. AFP, STEPHANE DE SAKUTIN/NTB Scanpix

Herzog: «Fakta utgjør ikke sannheten»


HERZOG: Den lovpriste tyske filmregissøren Werner Herzog snakker om sin nyeste film Meeting Gorbachev og advarer mot å uttrykke sannheten i presise termer.

Sevara Pan er skribent, basert i Berlin.
Email: sevarapan@googlemail.com
Publisert: 2019-04-18

Siste DOK Leipzig-festival viet en spesiell hyllest til Werner Herzog (76), filmregissøren som kanskje ikke behøver noen introduksjon.

Han er blitt beskrevet som en av de mest innflytelsesrike tyske filmskapere i vår tid, og har utmerket seg med en rik karriere som regissør. Under DOK Leipzig presenterte han ikke bare sin nye film Meeting Gorbachev, men delte også sin innsikt med publikum i en særskilt samtale under festivalen, betegnet som «Ecstatic Truth». Diskusjonen om Herzogs ferskeste dokumentar Meeting Gorbachev sto naturligvis i sentrum for samtalen med Kristina Jaspers, som var kurator for denne spesielle hyllesten.

«Russland er en mer naturlig og langsiktig alliert for Vesten enn for eksempel Kina eller Pakistan, India eller Brasil.»

Meeting Gorbachev er et portrett av den russiske politikeren og hans agenda og visjon. Men i tillegg til politikken ville Herzog «se inn i hjertet til denne mannen». I dokumentaren får vi se en annen side av Mikhail Gorbatsjov, der han for eksempel minnes sin avdøde kone, som han savner sårt den dag i dag.

Under samtalen med Herzog skjulte ikke sistnevnte det noen har kalt hans «skuffende varme» aktelse for Sovjetunionens tidligere leder. Filmskaperen roste den pensjonerte politikeren for hans «integritet» og «langsiktige visjon», og framhevet at Gorbatsjov så «ting på sin radar som er like gyldige i dag, som nedrustningsavtalen».

Fordømmer demoniseringen av Russland

I motsetning til de antirussiske følelsene som er merkbare i vestlige medier i dag, var det lite russisk fiendskap å spore i Herzogs uttalelser. Regissøren fordømte åpent «demoniseringen» av Russland, som han fastslo var «fullstendig feilslått», og uttrykte håp om at verden ikke ville falle tilbake til «en ny form for kald krig». «Russland er en mer naturlig og langsiktig alliert for Vesten enn for eksempel Kina eller Pakistan, India eller Brasil», sa han.

Abonnement kr 195/kvartal

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)