Werner Herzog
Werner Herzog i Paris 2008. AFP, STEPHANE DE SAKUTIN/NTB Scanpix

Herzog: «Fakta utgjør ikke sannheten»

HERZOG: Den lovpriste tyske filmregissøren Werner Herzog snakker om sin nyeste film Meeting Gorbachev og advarer mot å uttrykke sannheten i presise termer.

Sevara Pan
Sevara Pan er skribent, basert i Berlin.
Email: sevarapan@googlemail.com
Publisert: 18.04.2019

Siste DOKLeipzig-festival viet en spesiell hyllest til Werner Herzog (76),filmregissøren som kanskje ikke behøver noen introduksjon.

Han er blitt beskrevet som en av de mest innflytelsesrike tyske filmskapere i vår tid, og har utmerket seg med en rik karriere som regissør. Under DOK Leipzig presenterte han ikke bare sin nye film Meeting Gorbachev, men delte også sin innsikt med publikum i en særskilt samtale under festivalen, betegnet som «Ecstatic Truth». Diskusjonen om Herzogs ferskeste dokumentar Meeting Gorbachev sto naturligvis i sentrum for samtalen med Kristina Jaspers, som var kurator for denne spesielle hyllesten.

«Russland er en mer naturlig og langsiktig alliert for Vesten enn for eksempel Kina eller Pakistan, India eller Brasil.»

Meeting Gorbachev er et portrett av den russiske politikeren og hans agenda ogvisjon. Men i tillegg til politikken ville Herzog «se inn i hjertet til dennemannen». I dokumentaren får vi se en annen side av Mikhail Gorbatsjov, der hanfor eksempel minnes sin avdøde kone, som han savner sårt den dag i dag.

Under samtalen med Herzog skjulte ikke sistnevnte det noen har kalt hans «skuffende varme» aktelse for Sovjetunionens tidligere leder. Filmskaperen roste den pensjonerte politikeren for hans «integritet» og «langsiktige visjon», og framhevet at Gorbatsjov så «ting på sin radar som er like gyldige i dag, som nedrustningsavtalen».

Fordømmer demoniseringen av Russland

I motsetning til de antirussiske følelsene som er merkbare i vestlige medier i dag, var det lite russisk fiendskap å spore i Herzogs uttalelser. Regissøren fordømte åpent «demoniseringen» av Russland, som han fastslo var «fullstendig feilslått», og uttrykte håp om at verden ikke ville falle tilbake til «en ny form for kald krig». «Russland er en mer naturlig og langsiktig alliert for Vesten enn for eksempel Kina eller Pakistan, India eller Brasil», sa han.

Ved siden av å være en poesiens mann erHerzog også en morsom mann. Det er et snev av svart humor i Meeting Gorbachev, som
… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)
Gratis prøve
Kommentarer